Drugi ženski vzpon v klasiki Hyaena, 8b - video

Objavljeno: 17. December 2018 - 10:31
Komentarji: 0 komentarjev
Fotgorafija: Andrea Gallo; vir: planetmountain.com

Egipčanka Wafaa Amer je v italijanskem plezalnem področju Finale Ligure preplezala legendarno smer Hyaena (8b).

Smer Hayena je leta 1986 prvi preplezal italijanski plezalec Andrea Gallo in ji glede na njegove prejšnje vzpone ocenil med 8a+ in 8b. Leto kasneje jo je preplezal avstrijski plezalec Gerhard Hörhager in oceno zvišal na 8b/b+, danes pa se je ustalila pri 8b. V srednjih 80. letih je smer spadala med peščico linij, ocenjenimi s to težavnostno stopnjo. Še danes je deležna redkih uspešnih ponovitev. Prvi ženski vzpon je v začetku letošnjega leta opravila Giorgia Tesio, drugi vzpon pa je pred enim tednom uspel Egipčanki, ki že od svojega 9. leta živi v Italiji in veliko časa preživi v sektorjih plezališča Finale Ligure.

Wafaa je smer za enega od glavnih ciljev izbrala pred enim letom, ko je prvič plezala v sektorju Alvare. V prvih poizkusih ji je uspelo preplezati do drugega detajla v zgornjem delu smeri. S plezanjem je počakala vse do ponovne ohladitve letos, uspešen vzpon pa je opravila v prvem poizkusu dneva, 10. decembra 2018.

Waffa Amer v smeri Hyaena, 8b

Od znanih plezalcev je smer Hyaena preplezal tudi Jakob Schubert. V prvi epizodi serije "Reclimb The Classics" je Andrea Gallo predstavil celotno zgodbo o nastanku smeri, Jakob Schubert pa je opravil uspešen vzpon v četrtem poizkusu.

Vir: Planetmountain.com

Naslovna fotografija: Andrea Gallo

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.