Drugi hrvaški ženski 8b+

Objavljeno: 29. Avgust 2016 - 09:28
Komentarji: 0 komentarjev

Lanski 25. junij je zapisan v hrvaško plezalno zgodovino kot dan, ko je bil opravljen prvi hrvaški ženski vzpon v smeri 8b+. To je uspelo Maji Božić, ki je v francoskem plezališču Le Pic Saint-Loup preplezala znano smer Les rois du pétrole. Znano zato, ker je Francozinji Charotte Duriff v njej leta 2010 uspel vzpon na pogled, tedaj  - smer je bila ocenjena celo na 8c - najtežji vzpon te vrste za ženske. Smer je od takrat devalvirala in se ustavila pri oceni 8b+. Maja je za uspešno vpeto vrv na vrhu potrebovala pet dni.

No, Maja je poskrbela tudi za drugi hrvaški ženski 8b+. V francoskem plezališču Verdon (sektor La Ramirole) je preplezala smer Le feu occulte (8b+), za katero je porabila sedem dni.

Vir: marulianus.hr in arhiv friko.si.

Naslovna fotografija: blog Maje Božić.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.