Chiara Hanke postala prva Nemka, ki je preplezala smer težavnosti 9a

Objavljeno: 28. Junij 2019 - 08:18
Komentarji: 0 komentarjev

25-letna Chiara Hanke je v Frankenjuri ponovila smer Sever the wicked hand in postala prva nemška ženska, ki ji je uspelo preplezati smer težavnosti 9a. S ponovitvijo te smeri, ki jo je leta 2011 prvi preplezal Markus Bock, je Chiara postavila nov mejnik ženskega plezanja v Nemčiji.

Kot zanimivost se je 25-letnica preselila v Frankenjuro, da bi dokončala svoj magisterij. V času študija, ki ji je vzel veliko časa, pa je vseeno uspela s trdim delom preplezati vrhunske klasike Frankenjure; Wallstreet 8c, Klondike Cat 8c, Odd Fellows 8c, Last Schnuller 8c in Battle Cat 8c +.

Dolgo časa za prvi 9a nemških deklet

Leta 2001 se je Marietta Uhden preplezala prvo 8c za Nemčijo, s ponovitvijo Sonne im Herzen (Kochel), leta 2016 pa je Lena Herrmann prva preplezala smer Battle Cat v Frankenjuri težavnosti 8c+. Chiara Hanke pa je s prvo 9a dvignila nemško žensko plezanje na novo, višjo raven.

Foto: Hans Radetzki

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.