Cédric Lachat preplezal težko smer Wogü (8c) v Rätikonu

Objavljeno: 8. Julij 2020 - 18:17
Komentarji: 0 komentarjev

Leta 2011 sta Nina Caprez in Cedric Lachat v švicarskem ostenju Rätikon preplezala smer Silbergeier (8b+), eno od najtežjih večraztežajnih smeri v gorah.

Pred tedni sta se vrnila v južno steno Kirchlispitze, kjer je Cedric uspel preplezati še težjo smer Wogü. Gre za šele četrti prosti vzpon v tej impozantni liniji.

Smer WoGü (8c, 230m), ki nosi ime po začetnicah Wolfganga Güllicha, je leta 1997 opremil Beat Kammerlander s soplezalci (H. Schleichl, P. Mathias). Leta 2008 jo je kot prvi prosto uspel preplezati Adam Ondra, takrat 15 letni čudežni fant svetovnega plezanja.

Od takrat so smer, katere težave se po raztežajih vrste 8c, 7c+, 8b+/c, 8b, 8b+, 8a+, 7c+ prosto preplezali le še Edu Marin leta 2016, Roland Hemetzberger leta 2017 in sedaj še Cedric Lachat.

Vir in fotografija: planetmountain.com in arhiv friko.si.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.