CAA svetuje uporabo "polavtomatskih" varoval

Objavljeno: 30. Maj 2017 - 14:44
Komentarji: 0 komentarjev

Združenje planinskih organizacij alpskega loka (CAA), katerega članica je tudi Planinska zveza Slovenije, svetuje, da se pri športnem plezanju v plezališčih in športnih dvoranah uporabljajo »polavtomatska« varovala.

Izraz »polavtomatske varovalne naprave« ali krajše »polavtomati« zajema vse varovalne naprave z možnostjo blokade oz. dodatno podporo za blokado. Varovalne naprave brez dodatne podpore blokade (tube, HMS) imenujemo dinamične varovalne ploščice.

Katero izbrati? Vsaka naprava ima pri rokovanju z njo svoje značilnosti. Da se bi izognili poškodbam in padcem ali kateri drugi napaki, moramo za delo z napravami biti ustrezno usposobljeni in imeti zadostno količino prakse.

Pri tem je bistvenega pomena:

  • Dosledno upoštevanje navodil in načel rokovanja z vrvjo / blokiranja: varujoča roka ves čas drži vrv (tukaj je mišljeno, da med podajanjem vrvi, le te ne spustimo - vrv med varovalom in roko),
  • rutina pri podajanju, pojemanju, blokadi vrvi in rezervi vrvi med varovalom in plezalcem,
  • upoštevanje razlike v teži varujočega in plezalca,
  • pravilni postavitvi glede na steno med varovanjem,
  • upoštevati ohlapnost vrvi / še posebej pomembno na začetku, ko je plezalec bliže tlom,
  • izkušnje pri zaustavljanju različnih padcev / iz različnih položajev,
  • pozornost / stalna.

Velja: Najšibkejši člen pri varovanju je varujoči. Po analizi je najpogostejši vzrok vseh nesreč pri varovanju človeški faktor in ne varovalo.

Priporočila so bila sprejeta na skupščini CAA, ki je bila 17. septembra 2016 v Innsbrucku.

Vir: Planinska zveza Slovenije

Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.