Angela Eiter kot prva ženska s preplezano 9b

Objavljeno: 23. Oktober 2017 - 10:30
Komentarji: 0 komentarjev

31-letna avstrijska plezalka Angela 'Angy' Eiter je postala prva ženska s preplezano smerjo težavnosti 9b. Angy, kot jo kličejo prijatelji, je preplezala smer La Planta de Shiva (9b) v španski Villanueva del Rosario. Gre šele za drugo ponovitev smeri, ki jo je pred šestimi leti preplezal Adam Ondra, ponovil pa jo je tudi Jakob Schubert.

Angela je že nekajkrat poskušala preplezati smer La Plata de Shiva v zadnjih dveh letih in na poskuse se je trdo pripravljala tudi doma. Kot smo že omenili je kot prvi smer preplezal Adam Ondra, ki je bila zanj že peta preplezana smer z oceno 9b, a vseeno povedal v komentar oceni, da gre zanj za eno najtežjih smeri, za katero je značilno konstantno težavno plezanje le z nekaj minimalnimi možnimi počitki.

»One of the most memorable days of my life. Planta de Shiva 9b... I still can’t believe it. A dream came true!« je na svojem Facebook profilu povedala Angela Eiter.

Gre za eno najboljših plezalk na svetu, če ne celo za številko ena v zadnjem desetletju. 3x je osvojila svetovni pokal v skupnem seštevku in kar 4x svetovni pokal v težavnosti. Zadnjih pet let pa se je posvetila plezanju težavnih smeri v naravnih plezališčih, tako kot večina drugih uspešnih plezalcev in plezalk po končani tekmovalni športni karieri.

Foto: E. Holzknecht

Kategorija: 
Oznake: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.