Alexander Megos preplezal smer Bibliographie, 9c

Objavljeno: 10. Avgust 2020 - 11:09
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Ken Etzel; vir: Alexander Megos

Alexander Megos je v francoskem plezališču Ceuse preplezal drugo smer težavnosti 9c na svetu.

Smer Bibliographie, ki poteka desno od slavne linije Biographie, prve preplezane z oceno 9a+ na svetu, je leta 2009 opremil ameriški plezalec Ethan Pringle. Alexander Megos je v zadnjih treh letih za uspešen vzpon potreboval okrog šestdeset dni študiranja optimalne kombinacije gibov. Smer je ocenil z 9c ter ob tem podal primerjavo, da je za smer Perfecto Mundo (9b+) v Margalefu, ki jo je preplezal leta 2018, potreboval šestnajst dni, hkrati pa je moral za smer Bibliographie opraviti mnogo več specifičnega treninga. Vzpon je komentiral tudi Adam Ondra, ki je nemškega plezalca podprl pri predlagani oceni.

Bibliographie je tako druga preplezana smer na svetu z oceno 9c. Prvi je leta 2017 mejo težavnosti na 9c prestavil Adam Ondra z vzponom v smeri Silence v jami Flatanger na Norveškem.

Vir: Alexander Megos

Fotografija: Ken Etzel

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.