Alexander Megos opravil prvi vzpon v smeri Perfecto mundo, 9b+

Objavljeno: 10. Maj 2018 - 11:17
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Ken Etzel; vir: Alex Megos Instagram

Alex Megos je z vzponom v Perfecto Mundo preplezal svojo prvo smer težavnosti 9b+.

Nemškemu plezalcu je v španskem plezališču Margalef uspel vrhunski dosežek. Preplezal je projekt, ki ga je Chris Sharma opremil že pred leti in takrat sporočil, da bo šlo za eno najlepših in najtežjih linij na svetu. In ni se motil. Alex Megos je smer Perfecto Mundo ocenil z 9b+. Tako je postal po Adamu Ondri in že prej omenjenem Američanu šele tretji plezalec na svetu, ki mu je uspelo preplezati tako težko smer.

Stefano Ghisolfi, ki je v smeri poizkušal pred Megosem, je o težavah v liniji povedal, da je prvi del smeri do mesta za počitek težak okrog 8c. Potem sledi glavni del, ki je sestavljen iz desetih izredno težkih gibov, od katerih je ključen skok iz luknjice za en prst v kleščasti prijem. Do vrha smeri sledi še plezanje težavnosti 8a+.

Alexander Megos že leta velja za enega najboljši plezalcev na svetu. Poznamo ga po izjemnem dosežku, ko je kot prvi plezalec na svetu na pogled preplezal smer z oceno 9a, Estado Critico v Siurani. Prvo smer z oceno 9b je preplezal leta 2015, First Round, First Minute prav tako v Margalefu.

V spodnjem videu si lahko pogledate enega izmed poizkusov v smeri.

Viri: 8a.nu, planetmountain.com; Alex Megos Instagram

Naslovna fotografija: Ken Etzel; vir: Alex Megos Instagram

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.