Adam Ondra v smeri Silence - prvi 9c na svetu!

Objavljeno: 19. September 2017 - 09:35
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Pavel Blazek

Adam Ondra je na začetku septembra mejo športnoplezalnih vzponov dvignil na novo raven.

V zadnjih letih sta jama Flatanger in češki "superplezalec" garancija za premikanje mej v športnem plezanju. Junija 2016 je Ondra že omenil dva mega projekta Project Big in Project Hrad, ki bi lahko predstavljala novi najtežji smeri na svetu. Njegova napoved takrat je bila, da bo za uspešen vzpon v eni izmed smeri potrebnih nekaj sezon. Minilo je le dobro leto, da so iz Norveške prišle odlične novice. Ondra je bil uspešen v Project Hrad in smer ocenil z 9c. Najtežjo linijo na svetu je nekaj dni kasneje preimenoval v Silence (9c).

Smer je dolga 45 metrov in poteka po najbolj previsnih delih "strehe" v jami Flatanger. Glavne težave predstavljajo trije odseki smeri, ki jih je Ondra ocenil z balvanskimi težavami 8C, 8B in 7C+. Zanimiva je tudi izbira imena smeri. Čeh je znan po tem, da med plezanjem zahtevnih smeri svoje psihološko stanje zadržuje na visoki ravni tudi z glasnimi kriki, s katerimi proslavi tudi uspešen vzpon. Tokrat je bilo v zaključnem delu, ko se je že zavedal, da je pred novim zgodovinskim uspehom, ravno nasprotno. Prevzeli so ga posebni občutki, zaradi katerih je le nemo obvisel na vrvi.

Adam Ondra je v enem izmed številnih intervjujev dodal, da se je večmesečni trud v telovadnici in steni poplačal. Med študiranjem smeri je užival in nikoli ni prišlo do kakršnihkoli frustracij, ki bi ga oddaljevale od uspešnega vzpona. Dodal je še, da se mu nikakor ni zdelo, da pleza na skrajni meji svojih sposobnosti, zato se že ozira proti novim izzivom, ki bi bili lahko celo težji od 9c.

Adam Ondra o projektu ...

V prvem ključnem delu smeri ...

Povezava smeri z drugim ključnim delom, ocenjena z 9b ...

Viri: planetmountain.com, 8a.nu

Naslovna fotografija: Pavel Blazek

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.