Adam Ondra preplezal dva težka projekta v Kanadi

Objavljeno: 26. Julij 2018 - 14:14
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Peter Pavlicek

Adam Ondra je v Kanadi opravil prva vzpona v smereh Disbelief (9b) in Sacrifice (9a+).

Najprej je v plezališču Acephale preplezal smer Disbelief in jo ocenil z 9b. Za projekt kanadskega plezalca Josha Mullerja je porabil osem dni. Smer je nekoliko drugačna od drugih najtežjih smeri, saj poteka praktično v navpični plošči. Detajl smeri predstavlja gib, ki ga je treba narediti praktično le z nogami. Ondra je na tem mestu zdrsnil najmanj petnajstkrat, kar ga je privedlo do tega, da je že skoraj odnehal s poskušanjem v smeri. V vseh teh dneh je le dvakrat prišel čez ta del smeri. Dodal je še, da ni veliko smeri, v katerih je plezal tako na limitu. Glede ocene smeri meni, da spada na zgornjo mejo težavnosti 9b. Sestavljena je iz začetnega dela balvanske ocene 7C+ z direktnim prehodom v ključni del, ki ga ocenjuje z balvansko oceno 8C. Brez počitka sledi še prehod v nekoliko "lažji" drugi del smeri. Le tri dni za tem je preplezal še projekt Sacrifice in ga ocenil z 9a+. Gre za 45 metrov dolgo linijo v plezališču Echo Canyon, ki se začne s težkim balvanskim problemom, nadaljuje pa s konstantno težkim vzdržljivostnim plezanjem.

Adam Ondra je preplezal že 23 smeri, ocenjenih z 9b ali več. Od tega eno smer težavnosti 9c, tri smeri težavnosti 9b+ in devetnajst smeri težavnosti 9b.

Viri: Adam Ondra in 8a.nu

Naslovna fotografija: Peter Pavliček

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.