10-letnica kot najmlajša preplezala smer Nose v El Capitanu

Objavljeno: 3. Julij 2019 - 11:28
Komentarji: 0 komentarjev

Šele desetletna Selah Schneiter iz Kolorada je v kalifornijskem narodnem parku Yosemite “preplezala” razvpito smer The Nose v El Capitanu. S tem je postala najmlajša oseba, ki ji je uspelo preplezati steno El Capitana, enega najbolj zahtevnih vrhov na svetu.

Še preden je Selah vstopila v peti razred osnovne šole, si je zastavila zahteven projekt, preplezati skoraj 900 m dologo smer The Nose. Gre za eno najbolj znanih smeri v El Capitanu, ki ima 31 raztežajev in težavnost z oceno VI. Plezala je skupaj s svojim očetom, Mikom Schneiterjem in družinskim prijateljem Markom Regierjem.

2 raztežaja plezala v vodstvu

Za celotno smer je trojica potrebovala 5 dni, za katere je znano, da jim je uspel podvig 12. junija. Naj omenimo, da se je Selah večino smeri posluževala tehničnega plezanja s pomočjo vrvi in stopnic, dva raztežaja pa je plezala tudi v vodstvu. Tako najmlajši plezalec, ki je leta 2018 prosto preplezal smer The Nose, ostaja 15-letni Američan Connor Herson.

“Največji in edini strah je bil, kaj bi se zgodilo, če ne bi zmogla preplezati zastavljenega cilja” je dejala Selah. A njena odločnost je prevladala nad njenim vsakim strahom.

Ne glede na vse, je to velik uspeh za tako mlado plezalko, ki ima plezanje v krvi. Njena starša Mike in Joy sta se namreč prvič navezala skupaj ravno v steni El Capitana, na vrhu smeri, po večdnevnem plezanju, pa sta se tudi prvič poljubila.

Hitrostni rekord smeri The Nose manj kot 2 uri

Prvi prosti vzpon v smeri The Nose je opravila ameriška plezalka  Carolynn Marie "Lynn" Hill leta 1993. Leta 2018 pa sta čez smer hitrostno poletela Alex Honnold in Tommy Caldwell v manj kot dveh urah; 1:58:07.

Vir: theguardian.com, CNN
Foto: Mark Regier

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.