Prepoved plezanja v plezališču Istarske toplice

Objavljeno: 26. April 2018 - 08:10
Komentarji: 0 komentarjev

Prihajajo prvomajski prazniki, ko bodo plezališča polna plezalcev. Velik naval bo tudi v slovensko in hrvaško Istro. V izogib neljubega presenečenja na mestu samem in hitne spremembe načrta lokacije plezanja vam sporočamo, da je plezanje v plezališču Istarske toplice prepovedano.

Razlog je uničevanje populacije Tommasinijeve popkorese (znanstveno ime Moehringia tommasinii) v plezališču, rože, ki je endemična rastlina slovenskega Krasa, delov Italije in Hrvaške. Istrarske toplice so ena od petih znanih rastišč (ob Istraskih toplicah še Val Rosandra/Glinščica v Italiji ter Osp, Črni Kal in Predloka v Sloveniji). 

Po naših informacijah so za plezanje zaprti vsi sektorji Istarskih toplic (Sveti Stjepan, MDMA, Dreaming Verdon, Wellness center, Frat ...) razen Hallelujah cave

Vir in fotografija: Like - Living on the Karst Edge.

 

Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.