Ekološka katastrofa v plezališču Veli vrh

Objavljeno: 8. Maj 2018 - 19:02
Komentarji: 0 komentarjev

Plezališče Veli vrh je manjše, lokalno plezališče v neposredni bližini hrvaške Reke. Tja že leta hodijo generacije reških plezalcev, lokacija pa je zadnja leta postala tudi mestna zelena oaza.

Na žalost plezalcev in vseh ljubiteljev narave pa se je ta čudoviti del narave za nekaj časa spremenil v smetišče in smrdljivo odlagališče odpadnega motornega olja (Veli vrh spada tudi v vodovarstveno območje!). Takrat še neznanec se je namreč odločil, da je Veli vrh primerna lokacija za nelegalno odlaganje odpadkov in tja odvrgel okrog dvajset kant, ki so vsebovale (verjetno) mazut.

Onesnaženje plezališča se je zgodilo že konec leta 2017. Prvi so ga odkrili domači plezalci in stanje na Velem vrhu prijavili policiji. Ta je storilca kmalu izsledila a do izboljšanja situacije na terenu v vsem tem času še ni prišlo. Kot lahko preberemo v Novem listu (in vidimo na pripetih slikah) se stanje od takrat ni še nič spremenilo. Za odgovorne institucije je odstranitev nekaj plastičnih kant očitno prevelik zalogaj ...

Na neprijetni prizor v plezališču je pred dnevi naletel tudi Timotej Rajgelj, ki nam je poslal tudi priložene fotografije. Povedal je, da je bilo plezanje v plezališču Veli vrh zaradi razlitega olja praktično nemogoče. Olje je polito vsepoprek skal in tudi na stojiščih pod steno.

Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.