Anketa o slovenskih plezališčih

Objavljeno: 2. Junij 2016 - 07:52
Komentarji: 0 komentarjev

Dragi plezalke in plezalci, vabimo vas k izpolnjevanju anonimne ankete, s katero želijo na Planinski zvezi Slovenije ugotoviti odnos plezalcev do obstoječih plezališč. Rezultati ankete bodo v pomoč pri pripravi aktivnosti za urejanje naravnih plezališč v Sloveniji. Prosimo, da si vzamete 5 minut svojega časa, saj boste s tem pripomogli k boljši ureditvi "naših" plezališč, da bodo tudi v prihodnje kar se da varna.

V Sloveniji imamo več kot 90 opremljenih naravnih plezališč, ki vsako leto nudijo plezalne užitke več tisoč plezalcem iz domačih krajev in tujine. Oprema v plezališčih je seveda podvržena obrabi zaradi plezalcev in naravnih elementov. Planinska zveza Slovenije se po najboljših močeh trudi spodbujati vzdrževanje opreme, da bi zagotovila varnejše plezanje, kar pa zaradi vse večje popularnosti športnega plezanja postaja vse težje in ponekod tudi neobvladljivo. Lahko nastopi trenutek, ko nekatera plezališča preprosto ne bodo več varna za plezanje. Vse več je tudi zapletov z lokalnimi prebivalci in skupnostmi, ki se pritožujejo zaradi večje obremenitve področij, kjer so popularnejša plezališča. 

Javna sredstva, ki jih za namen obnove plezališč pridobiva Planinska zveza Slovenije, že zdaj ne zadoščajo za plačilo vseh stroškov obnavljanja plezališč, v prihodnje pa ni pričakovati povečanja dotoka teh sredstev. Opremljevalci smeri tako pogosto nadelujejo prostovoljno, v prostem času in s svojo lastno opremo. Zato smo se na Planinski zvezi Slovenije odločili, da ustanovimo posebno delovno telo, ki se bo ukvarjalo samo z reševanjem vprašanja naravnih plezališč, z načrtovanjem njihovega urejanja in zagotavljanja njihovega razvoja v zadovoljstvo lokalnih skupnosti in plezalcev.

Eden prvih korakov k ustanovitvi delovnega telesa je anketa, s katero je želja od aktivne plezalne populacije izvedeti, kako ocenjujejo urejenost plezališč in čemu bi bilo pri urejanju treba nameniti največ pozornosti. Vabimo vas, da anketo rešite in k izpolnjevanju spodbudite tudi svoje plezalne prijatelje in znance. Odgovori nas bodo usmerili pri oblikovanju strategije razvoja plezališč Slovenije.

>>> ANKETA Slovenska plezališča

Anketa bo odprta do 15. 6. 2016, posamezniku pa vzame do 5 minut časa.

Za vaš trud in sodelovanje se vam najlepše zahvaljujemo.

Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.