Instant intervju s Hazel Findlay

Objavljeno: 23. Februar 2016 - 11:22
Komentarji: 0 komentarjev

Za vse, ki ste zamudili predavanje britanske plezalke ...

Hazel Findlay je v petek predavala na Festivalu gorniškega filma v Cankarjevem domu. Mlada Britanka, ki je kot deklica z očetom pričela s plezanjem v Walesu, se kasneje posvečala tekmovanjem, sedaj pa predvsem uživa v plezanju "v skali", je prva Otočanka, ki je preplezala smer z oceno E9, se uspešno spopadla s smerjo 8c ter premagala tri različne smeri v El Capitanu. Hazel je kljub temu ostala neposredna - in takšni so tudi njeni odgovori na naša radovedna vprašanja.

Kot majna deklica ste pričeli plezati s svojim očetom, ki je bil vaš prvi učitelj. Kako pomembna je danes vaša vez z njim?
"Najina vez je še vedno izjemno pomembna. Imava precej poseben odnos, saj si v življenju deliva toliko stvari: plezanje, potovanja, avanture. V veliko pogledih si želiva od življenja iste stvari. Moj oče sedaj živi v Avstraliji tako da žal ne plezava pogosto skupaj, a vez kljub temu ostaja."

Odločili ste se odreči tekmovanjem. Vas niso zadovoljevala ali so prinašala preveč pritiskov?
"Tisto, zaradi česar ljubim plezanje, je gibanje preko skale. Rada sem na čudovitih, divjih krajih, rada raziskujem naravo in uživam v tihih kotičkih. Rada imam svobodo, da delam to, kar hočem. Tega žal ne moreš najti pri tekmovalnem plezanju."

Trikratna odločitev za El Capitan se zdi marsikomu nekoliko nenavadna, pa čeprav ta po mnenju mnogih plezalcev velja za "češnjo na vrhu". Zakaj ste se v njegove smeri podali kar trikrat?
"In zakaj ne? Čudovito je!"

Kaj pa strah? Veliki plezalci naj se ne bi bali višin, vendar jih gotovo mučijo drugi strahovi.
"Kar nekaj velikih plezalcev ima strah pred višinami! Vsi imamo svoje strahove. Sama se bojim poškodbe, smrti, žalosti, izgube svojega življenjskega stila in svobode. Prav tako me je strah, da bi se kaj takšnega zgodilo komu od mojih prijateljev ali družini."

Kaj počnete, preden se podate v smer? Imate posebno rutino?
"Zdaj se posvečam vajam za ramena."

Fizično moč mora spremljati tudi psihološka. Kaj lahko plezalec po vašem mnenju naredi, da je osredotočen, uravnotežen in zaupa v svoje sposobnosti?
"Meditira."

Kako pomembno je imeti spoštovanje do smeri, skal, gore? Je (straho)spoštovanje lahko ovira, ali ti pomaga, da "delaš skupaj" s smerjo?
"Spoštovanje in sprejemanje zunanjega sveta takšnega kot je, brez poskusov, da bi ga spremenil, ti lahko pri plezanju izjemno pomaga. Pa ne le pri plezanju, temveč tudi v življenju na splošno."

Uršula Novak

Naslovna fotografija: Igor Kuster/FGF.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.