Dušan Jelinčič: knjige in alpinizem

Objavljeno: 27. December 2022 - 11:42
Komentarji: 0 komentarjev

Jutri bo v sklopu letošnjega 15. BOFF-a predaval tudi Dušan Jelinčič, ki bo govoril o njegovem alpinizmu in seveda literaturi.

Dušan Jelinčič je tržaški pisatelj, esejist, dramatik in prevajalec, po izobrazbi profesor literarnih predmetov, po poklicu časnikar na italijanski javni radiotelevizijski ustanovi RAI, za katero je podpisal vrsto prodornih reportaž, sicer pa tudi vrhunski alpinist (leta 1986 je kot prvi v deželi Furlaniji-Julijski krajini preplezal himalajski osemtisočak, Broad Peak, kateremu je sledil še Gašerbrum 2. Je sin TIGR-ovca Zorka Jelinčiča, tudi plezalnega sopotnika mitskega Klementa Juga.

Je eden najbolj priljubljenih sodobnih slovenskih književnikov, saj njegove knjige redno doživljajo večkratne objave in ponatise. Označujejo ga tekoč jezik, raznolikost tematik, sodoben pristop do njih in poglobitev posameznih problematik. Ob Borisu Pahorju je največkrat prevajani slovenski pisatelj v italijanščino!

Jelinčič bo jutri v Bovcu povedal marsikaj zanimivega, mi pa vam ponujamo kratek izsek iz daljšega intervjuja, ki ga je Peter Mikša opravil z njim in bo kmalu na volju tudi na naši strani. 

Fotografije: Peter Mikša

Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.