Jernej Kruder: Za mano je ena najboljših plezalnih sezon v slovenski skali

Objavljeno: 17. Junij 2020 - 10:11
Komentarji: 0 komentarjev
Foto: Martin Zorko

Poznamo ga kot skupnega zmagovalca svetovnega pokala v balvanih v sezoni 2018, trenutno pa Jernej Kruder brez dvoma velja za enega naših najboljših skalnih plezalcev. Obdobje karantene zaradi koronavirusa je zelo dobro izkoristil. Vse mu je šlo kot po maslu, saj je praktično celo pomlad preživel v domači slovenski skali. V dobrih razmerah je tako končal kar nekaj že začetih plezalnih projektov.

Z Jernejem Kruderjem se je pogovarjala plezalka, svetovna popotnica, adrenalinska odvisnica, ljubiteljica konj in narave, avanturistka, novinarka in potopiska Tadeja Magdič.


Jernej Kruder v smeri Dreku focn z oceno 8b+, ki jo je splezal konec aprila. | FOTO: Martin Zorko

Vsak, ki pozna Jerneja, ve, da je plezanje v skali njegova največja ljubezen. Vsak prosti trenutek izkoristi zanj, v skalo rad skoči celo med tekmovalno sezono. In kot pravi, mu je prav plezanje v skali pomagalo pri osvojitvi skupne balvanske zmage pred dvema letoma.

Jernej Kruder: “Ne morem čisto zagotovo povedati, kaj se dogaja v tem trenutku. Mislim, da je glavni razlog za moje uspehe to, da je trenutno moja edina naloga, moja edina obveznost plezanje v skali in da se ob tem še zelo zabavam.“

Vsi vzponi v zadnjih tednih dokazujejo, da je karantena nate in na tvoje plezanje zelo dobro vplivala. V preteklem mesecu in pol je za tabo kar nekaj uspešnih in tudi zelo težkih domačih projektov. Si to načrtoval ali se je zgodilo spontano?

Iskreno povedano, res je bilo vse zelo spontano. Koronavirusa ni nihče pričakoval, tekme so bile prekinjene, moja forma pa je bila pripravljena za tekmovanja. Nič slabega ne vidim v tem koronavirusu, ker sem itak vedno najraje plezal v skali, seveda tudi zelo rad tekmujem. Sedaj sem imel prvič spomladi čist prosto, da sem lahko počel tisto, kar sem si želel. Pa tudi razmere so v plezališčih med boljšimi prav v tem spomladanskem času, ki ga navadno posvetim tekmam. Projektom, ki jih imam v Sloveniji, sicer ne posvetim veliko pozornosti, ker jih grem vedno plezat takrat, ko imam manj prostega časa. Sedaj, ko nismo smeli iti v tujino, pa je bil seveda idealen čas, da sem te projekte zaključil.


Projekti so padali kot domine, tudi Peščena ura z oceno 9a. | FOTO: Martin Zorko

Kaj pa čas, ko je bil obisk plezališč popolnoma prepovedan? Kako si preživljal ta čas?

K sreči imam odprt s. p., ki sem ga malo izkoristil za to, da sem šel v tujo občino. Med drugim sem obiskal tudi kakšno balvansko plezališče, ta namreč niso bila zaprta. Tako da sem kar nekaj časa preživel v skali. Kar se pa smeri tiče, sem lepo vreme izkoristil tudi za opremljanje novih smeri v okolici Laškega. Vse sem lepo po pravilih počel, družil se nisem z nikomer, razen z družino. Ko pa so se omejitve sprostile, sem se lotil plezanja domačih projektov, ki sem se jih lotil že prej.

Samo nekaj plezalnih dosežkov Jerneja Kruderja v zadnjem času:

  • Zlati rez, 8b+
  • Dreku focn, 8b+ (Golobove pečine)
  • Peščena ura, 9a (Sopota)
  • Aikula, 8c+ (prej ocenjena z 9a) (Burjakove peči)
  • Halupca 1979, 9a (Osp)
  • Inferno, 8c (Ter)


V smeri Aikula v plezališču Burjakove peči| FOTO: Miha Ozimic

Kako si treniral v času karantene? Po tvojih objavah na družbenih omrežjih sodeč, si med drugim preuredil domačo trening steno in si tudi tam treniral. 

V tistih ta najhujših časih, ko so bile stroge omejitve gibanja, v tistem času sem nekajkrat prišel domov k staršem. Pri njih je ostala ena stena, ki sem jo sicer že prerasel, je bila preslaba zame. Na zalogi mi je ostalo nekaj dokaj novih oprimkov in takrat sem si rekel, da je treba to steno sedaj izkoristiti, kolikor se le da. Prišel sem nekajkrat domov, kjer sem treniral skupaj s sestro Julijo. Pa pri sebi doma sem si na balkonu uredil nekaj visečih elementov in sem tam nato delal vaje za moč rok.

Kolikokrat na teden sedaj plezaš v skali?

Ves čas, kolikor le lahko in kolikor mi vreme dopušča. Ponavadi ene dva ali tri dni zapored plezam, nato pa naredim premor. Tako da na koncu kar nanese 5 ali 6 dni plezanja v skali na teden.

Koliko težjih projektov si končal v tem času?

Moje življenje je bilo že pred koronavirusom drugačno. Decembra sem si zlomil roko in potem mesec in pol nisem plezal. Ko sem počasi začel ponovno plezati, pa so nas zaprli v karanteno. Ravno, ko sem začel ponovno plezati v skali, so potem zaprli še meje. Od takrat sem v okolici doma in v Sloveniji preplezal veliko smeri z ocenami 8c, dve z oceno 8c+ in dve 9a.


Med zadnjimi projekti je “padla” tudi smer Aikula, 8c+. | FOTO: Miha Ozimic

Kaj pa smer Aikula? Pri tej smeri je bilo nekaj nejasnosti glede same ocene. Domen Škofic in Gregor Vezonik sta jo ocenila z 9a, pred tem je imela oceno 8c.

Gre za smer na Koroškem, ki je dokaj nova oziroma je njeno staro verzijo pred leti preplezal Uroš Perko. Takrat jo je ocenil z 8c. Potem pa sta jo Gregor Vezonik in Domen Škofic poskušala ponoviti, a sta opazila, da se je vmes en oprimek odlomil. Ko sta jo splezala, pa sta jo na račun odlomljenega oprimka ocenila z višjo oceno 9a. Dejansko pa je bil v smeri del skale, ki je na prvi pogled izgledal malo krušljiv in ga nista upala uporabiti pri plezanju. Jaz pa sem potem ta del skale vseeno uporabil, ker se mi je zdela dovolj kakovostna. Ob tem sem našel malo lažjo možnost. Ko sem jo splezal, sem zato napisal, da se meni ne zdi 9a. Tista možnost, ki sta jo splezala Vezonik in Škofic, pa bi kar lahko bila 9a. Po mojem mnenju se je njena ocena sedaj ustavila pri 8c+.

Si v času karantene počel še kaj drugega, razen plezanja?

Nič kaj drugega nisem počel. Večino časa sem posvetil plezanju v skali. Vreme je bilo res lepo, projektov se je naenkrat nabralo kar nekaj, tukaj v moji okolici. Največ časa sem posvetil mojim okoliškim projektom. Tudi moji kolegi so imeli dovolj časa, zato soplezalca ni bilo težko najti. In to je to. Drugega ni bilo kaj početi. Roko na srce, res pogrešam tekme, vsaj tisto vzdušje na tekmah, po drugi strani sem pa končno dobil podarjeno pomlad za slovenske projekte in sem ta čas dobro izkoristil. Nimam se kaj pritoževati.


V 50-metrski smeri Zlati rez z oceno 8b+, na katero je Kruder še posebej ponosen. | FOTO: Martin Zorko

Kakšna je usoda tekmovalne sezone? Se že kaj ve, ali bodo sploh kakšne tekme letos na sporedu?

Uf, dokler dejansko ne bo tekme, jaz nobenemu nič ne verjamem. Nekaj tekem se je prestavilo, nekaj je bilo povsem ukinjenih. Jaz sem že nekako obupal nad letošnjo tekmovalno sezono, vsaj kar se teh uradnih tekem tiče od IFSC-ja. Verjamem pa, da bo vsaj v kateri od telovadnic izpeljan kakšne master. Avgusta me recimo vabijo na Švedsko, oktobra v Španijo, kjer bi ponovno plezali nad vodo. Nekaj prireditev je sicer načrtovanih, vendar bodo izpeljane povsem spontano. Če bodo te prireditve izpeljane, bom z veseljem šel tekmovat, če ne, bom pač počakal na drugo leto.
 

Celotni intervju si lahko preberete na spletnem blogu Tadeje Magdič (Tadeja Travels) >>

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.