Priznanja PZS za vrhunske dosežke v letu 2016 prejmejo ...

Objavljeno: 3. Februar 2017 - 08:28
Komentarji: 0 komentarjev

Planinska zveza Slovenije je na včerajšnjem alpinistično-plezalnem večeru na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2016.

Tjaša Jelovčan je postala najuspešnejša alpinistka in Luka Lindič najuspešnejši alpinist, za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili himalajcu Andreju Štremflju. Najuspešnejši športnoplezalni par sta Janja Garnbret in Domen Škofic, najuspešnejši ledni plezalec Janez Svoljšak in turni smučar Nejc Kuhar

Najuspešnejši alpinisti leta 2016
Najuspešnejša alpinistka 2016 je Tjaša Jelovčan (AO Kranj), ki je sezono posvetila visokim alpskim skalnim stenam in jo okronala z vzponom po najdaljšem grebenu na Mont Blanc. Najuspešnejši alpinist 2016 je Luka Lindič (AO Celje - Matica), uveljavljen med peščico svetovnih alpinistov, ki narekujejo trend razvoja te dejavnosti na najvišji ravni. Za njim so tri uspešne odprave v Skalnem gorovju, gorovju Kookshai too in Karakorumu, kjer sta se z Alešem Česnom povzpela na Broad Peak in po severozahodnem grebenu dosegla severni vrh Gašerbruma IV. Najperspektivnejši alpinistki 2016 sta naveza Marija Jeglič (AO Ljubljana - Matica) in Sara Jaklič (AO Kranj), najperspektivnejši alpinist 2016 pa Matija Volontar (AO Jesenice). Priznanje za posebne dosežke v alpinizmu sta prejela Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in posthumno Domen Kastelic (Akademski AO).

Prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju alpinizma je himalajec Andrej Štremfelj (AO Kranj), čigar odnos do alpinizma, tudi življenja, vzdržuje svežino in zrelost hkrati. V slovensko alpinistično zgodovino se je vpisal 13. maja 1979, ko sta z Nejcem Zaplotnikom kot prva Slovenca in hkrati prva Jugoslovana stopila na vrh Everesta (8848 m), leta 1990 pa sta se na najvišjo goro povzpela z ženo Marijo in postala prvi zakonski par na strehi sveta. Povzpel se je še na sedem drugih osemtisočakov, za prvenstveni vzpon v alpskem slogu po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m) leta 1991 sta z Markom Prezljem prejela prestižno mednarodno alpinistično nagrado zlati cepin.

Najuspešnejši športni plezalci leta 2016
Najuspešnejša športna plezalka 2016 je Janja Garnbret (Šaleški AO), svetovna prvakinja v športnem plezanju in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, tudi tretja na izboru športnice leta 2016. Najuspešnejši športni plezalec 2016 je Domen Škofic (ŠPO Radovljica), prvi slovenski tekmovalec s skupno zmago svetovnega pokala v športnem plezanju (Domen lani v težavnosti). Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli Tjaša Kalan (AO Kranj), Julija Kruder (ŠPO Celje - Matica), Mina Markovič (ŠPK Plus) z bronom s svetovnega prvenstva in Urban Primožič (PK Škofja Loka), posebno priznanje je šlo v roke paraplezalcu Gregorju Selaku (ŠPD Gre gor). 

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu in v evropskem mladinskem pokalu so prejeli Matic Kotar (ŠD Proteus), Mia Krampl (AO Kranj), Vita Lukan (ŠPO Radovljica), Luka Potočar (ŠPO Radovljica), Lučka Rakovec (ŠD Proteus), Urška Repušič (ŠPO Kozjak Maribor) in Tjaša Slemenšek (Šaleški AO). Trenersko priznanje si je zaslužil Gorazd Hren (Šaleški AO), trener Garnbretove, najuspešnejše športne plezalke v pretekli sezoni, in selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Priznanja Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ) za dosežke na najvišjih mednarodnih tekmovanjih so prejeli: Garnbretova veliko statuo za 1. mesto na svetovnem prvenstvu, Škofic veliko statuo za 1. mesto v skupni uvrstitvi svetovnega pokala in Markovičeva veliko statuo za 3. mesto na svetovnem prvenstvu, Selak zlati znak za 3. mesto na svetovnem prvenstvu invalidov, Kramplova srebrni znak za 2. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu in Lukanova za 2. in 3. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu, trener Gorazd Hren zlato plaketo in selektor slovenske paraplezalne reprezentance Jurij Ravnik bronasto plaketo.

Urban Primožič in Jure Raztresen (oba PK Škofja Loka), ki sta lani sklenila tekmovalno kariero, sta v zahvalo za dolgoletno in uspešno zastopanje barv slovenske članske in mladinske reprezentance v športnem plezanju prejela srebrni častni znak PZS.

Najuspešnejši v lednem plezanju in turnem smučanju 2016
Najuspešnejši ledni plezalec 2016 je Janez Svoljšak (AO Kranj), evropski prvak v tekmovalnem lednem plezanju, tudi prejemnik zlatega znaka OKS-ZŠZ za 1. mesto na evropskem prvenstvu v neolimpijski športni panogi. Za najuspešnejšega turnega smučarja 2016 je bil imenovan Nejc Kuhar (TSO PD Jezersko).

Vir in fotografije: pzs.si. 

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.