Mangolla prosto čez Ribo

Objavljeno: 26. Marec 2017 - 15:27
Komentarji: 0 komentarjev

Riba oziroma via Attraverso il Pesce/Weg durch den Fisch je ena najbolj znanih plezalnih smeri na svetu. Nahaja se v južni steni Marmolade, dolga je 850 metrov, težave v njej pa dosegajo oceno IX.

Smer sta prva preplezala "Čehoslovaka" Igor Koller in Jindrich Šustr leta 1981. Prva sta smer preplezala prosto Hainz Mariacher in Bruno Pederiva leta 1987. Zadnji odmevni vzpon v Ribi je "zakrivil" Hansjorg Auer, ko je smer soliral (in jo preplezal prosto.

Čeravno so bile v smeri že večkrat prisotne ženske, ki so tudi že uspele prosto čez težavem pa je prvi prosti vzpon - da je celo smer preplezala v vodstvu - uspel Italijanki Federici Mingolli. Kronologija ta dogodek datira v 17. julij 2016.

Njen vzpon so seveda dokumentirali in tako si sedaj lahko ogledamo kratek film filmske ekipe OpenCircle.

FISCH! Climbing the grey ocean wall from OpenCircle on Vimeo.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.