Frankenjura za začetnike

Objavljeno: 9. Avgust 2016 - 13:44
Komentarji: 0 komentarjev

Plezalne počitnice so realnost marsikatere družine, v kateri so otroci navdušeni plezalci - poležavanje na plaži se hitro zamenja za bolj aktiven oddih, kjer lahko cela družina pleza.

A če starši niso plezalci oziroma se s plezanjem spoznavajo zaradi otrok, je včasih težko vedeti, kam se odpraviti. Enajstletna Liza Novak je svoje starše zaradi plezanja že peljala v Švico, Francijo, Avstrijo in na Hrvaško, letos pa v nemško Frankenjuro - pokrajino severno od Nuernberga, kjer je na pretek skal s smermi vseh zahtevnosti.

Frankenjura je znana kot ena od zibelk športnega plezanja, leta 1991 pa je v njej nastala prva smer z oceno 9a. Vendar pa gre za veliko področje, kjer je veliko tudi "družinskih" plezališč. Pravzaprav v marsikateri skali plezalci navdušeno spremljajo plezanje vsakogar, ki se spopade z ocenami težavnosti nad 6, kajti marsikateri rekreativec tam pleza tudi zgolj lahke smeri.

In kaj so Liza in starši povedali po potepanju in plezanju? Frankenjura je ogromna, skal pa toliko, da jih nihče ne more vseh preplezati. Med seboj so si precej različne, tako se najde tako plate kot previse, kamine, poke, luknjice ... Dostopi so zelo enostavni, več kot pet minut od parkirišča do plezališča je velika redkost. Za Frankenjuro je potrebno izbrati dober vodniček. Ocene so po UIAA skali, zato ni odveč pretvornik v francoske ocene. Dobro je, če je označeno, kakšno je sidrišče - večinoma so na voljo "pujski". Priporočljivo je imeti palico za vpenjanje prvega kompleta, kajti prvi komplet je večinoma zelo visoko.

Plezanje v Frankenjuri je poceni. Lahko kampirate, nič pa ni narobe, če spite tudi v kombiju ali avtodomu na parkirišču ali počivališču. Cene živil v trgovinah so nižje kot pri nas. Kopate se lahko na brezplačnih mestnih kopališčih (Freibad), ljudje pa plezalce z vseh delov Evrope zelo dobro sprejemajo in so izjemno gostoljubni.

Več o družinskem plezanju v Frankenjuri si preberite na Lizinem blogu, kjer boste izvedeli še marsikatero zanimivo podrobnost.

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.