Saj poznate markacijo?

Objavljeno: 26. April 2020 - 17:22
Komentarji: 0 komentarjev

Ko so prvi raziskovalci gorskega sveta začeli bolj pogosto hoditi v gore, so si poti za lažjo orientacijo označevali predvsem s kamnitimi možički, kar je bilo najbolj priročno vendar zelo izpostavljeno vremenskim vplivom. Na našem ozemlju so se prve nadelane in označene poti pojavile v petdesetih letih 19. stoletja (Donačka gora), v Julijcih pa okrog leta 1871 (Triglav), kar je pomenilo, da so na težje prehodnih mestih »popravili« naravo. V obdobju do leta 1893, ko se je ustanovilo prvo slovensko planinsko društvo - Slovensko planinsko društvo (SPD), so poti po naših gorah označevale predvsem nemške sekcije (podružnice) Nemško-avstrijskega planinskega društva, ki so delovale pri nas. SPD je takoj po ustanovitvi označevanju planinskih poti pridodal še narodno obrambno vsebino – preprečiti potujčevanja slovenskih gora z nemški napisi in kažipoti.

Po koncu prve svetovne vojne leta 1918 so v SPD začeli razmišljati o drugačnem, enotnem načinu označevanja planinskih poti. Že leta 1921 so organizirali tečaj za markiranje, ki ga je vodil Alojzij Knafelc (1859-1937), član SPD in kartograf. Tam so se dogovorili, da bo prihodnja enotna oznaka na planinskih poteh rdeč kolobar z belim krogom v sredini, kar je predlagam prav Alojzij Knafelc. Poleg markacije je njegova »iznajdba« tudi smerna tabla v rdeči barvi z belim napisom. Alojzij Knafelc je pripravil tudi enotna navodila za markiranje potov, ki jih je objavil v julijski številki Planinskega vestnika leta 1922 (Navodila za jednotno markiranje potov) in leta 1924 še v samostojni publikaciji. Tako je nastala še danes poznana in uporabljana naša slovenska markacija, imenovana tudi Knafeljčeva markacija. Po drugi svetovni vojni je Planinska zveza Slovenije nadaljevala z enotnim označevanjem. Pravila in navodila za markiranje so bila sprejeta na ustanovni skupščini PZS leta 1948 in nato še na skupščini Planinske zveze Jugoslavije. S tem je bila Knafelčeva markacija razširjena na področje celotne nekdanje Jugoslavije in jo danes lahko najdemo po gorah širom nekdanje države.

Alojzij Knafelc je umrl na današnji dan leta 1937. V njegov spomin je Pošta Slovenije v letu 2009 izdala priložnostno poštno znamko z motivom planinske markacije in Alojzija Knafelca

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.