Na današnji dan leta 1983 plaz pod Manaslujem pokopal Nejca Zaplotnika

Objavljeno: 24. April 2020 - 09:09
Komentarji: 0 komentarjev

Leta 1983 je Alpinistični odsek splitskega planinskega društva Mosor organiziral himalajsko odpravo na Manaslu. Alpinistično ekipo so večinoma sestavljala mnoga poznana imena tedanjega splitskega in hrvaškega alpinizma, zraven pa sta bila še Slovenca Viki Grošelj in pa Nejc Zaplotnik, tedaj eden najboljših alpinistov sveta.

Takratno himalajsko odpravo je sestavljala 16-članska hrvaško-slovenska ekipa: Slovenca Viktor Grošelj in Nejc Zaplotnik, ter hrvaški del ekipe z vodjo odprave Vinko Maroević, Gorazd Barać, Stipe Božić, Ante Bučan, Ranko Božinović, Srečko Gregov, Haso Feratović, Ana Mažar, Ivo Kaliterna, Edo Retelj, Boris Siriščević, Igor Žuljan, Gordan Franić in Tomislav Dugeč.

Nesreče pod Manaslujem nista preživela Nejc Zaplotnik in hrvat Ante Bučan

Tragedija se zgodila 24. aprila, ko se je na del ekipe ob sestopu s prvega višinskega tabora zrušil serak, ki je pod sabo pokopal Anteja Bućana in Nejca Zaplotnika, medtem, ko je Srećko Gregov uspel podor preživeti. Zaplotnika je Grošelj uspel hitro izkopati iz ledene pasti, toda karizmatičnemu slovenskemu alpinistu ni bilo več pomoči. Pokopan je v vznožju južne stene Manasluja, na dnu morene ledenika Thul Nagi. Ante Bućan ni bil nikoli najden.


Nejc Zaplotnik na vrhu Everesta, kamor sta se 13. maja leta 1979 ob 13.50 uri, po dobrem mesecu dela na gori, kot prva Slovenca povzpela skupaj z Andrejem Štremfljem.

Eden najboljših in najbolj prepoznavnih slovenskih alpinistov vseh časov

Nejc Zaplotnik (1952-1983) se je alpinizmu posvečal od leta 1969 in se mu takoj povsem podredil ter že v nekaj letih sodil med najuspešnejše slovenske alpiniste svoje generacije. Opravil je nad 350 vzponov vseh težavnostnih stopenj V Himalaji, Evropi, Afriki in Severni Ameriki. Veliko je plezal sam, izvedel več kot 30 prvenstvenih vzponov doma in na tujem, nekaj zahtevnih zimskih ponovitev in več težkih alpinističnih spustov.

V svojem času je bil Zaplotnik eden redkih himalajcev, ki je stal na treh osemtisočakih (Makalu 1975, Gašerbrum I 1977 in Everest 1979), na vsakega izmed njih pa se je povzpel po prvenstveni smeri. Toda Nejc ni bil le himalajec, temveč vsestranski plezalec (prvi izmed naših alpinistov – skupaj z Janezom Gradišarjem - je npr. preplezal El Capitan) in alpinistični smučar (opravil je prva smučanja z Jalovca, po Kačjem jeziku in po severni steni Mlinarskega sedla). Bil pa je tudi solist. Malo kdo ve, da je leta 1982, ko pač ni bil na nobeni odpravi, soliral npr. Varianto Aschenbrennerja in še mnoge druge smeri.

Od 1972 je pisal plezalske potopise v Planinski vestnik, kritične misli v Alpinistične razglede, nekaj člankov je objavil tudi drugod. Vrh njegovega pisanja je razmišljujoča izpovedna knjiga Pot.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.