Na današnji dan: Kočevar in Debeljak prvič čez Skalaško smer v triglavski steni

Objavljeno: 17. April 2020 - 12:30
Komentarji: 0 komentarjev

Na današnji dan 17. aprila 1949, pred 71 leti, sta Rado Kočevar in Ciril Debeljak začela vzpon v severni Triglavski steni in naslednji dan po 30-ih urah prvič pozimi (v zimskih razmerah, kar je takrat veljalo za zimski vzpon) preplezala Skalaško smer. V tistem času je bila preplezana Skalaška smer kot najboljše zimsko dejanje te nove, mlade generacije, ki je na plezalno in alpinistično sceno stopila po vojni.

Velik razmah zimskega alpinizma pri nas sta že leto prej nakazala Marjan Keršič - Belač in Ljuban Zupančič, ko sta aprila 1948 v zimskih razmerah preplezala Kratko Nemško smer v Triglavski severni steni. V naslednjem letu so ji samo v Triglavu sledili zimski vzponi Rada Kočevarja in Franceta Zupana v Jugovem stebru, zgoraj omenjeni vzpon Kočevarja in Debeljaka v Skalaški, ter nato še zimske ponovitve Dolge Nemške in Prusik-Szalayeve.

Sploh prvi in tudi najpomembnejši vzpon pozimi v Triglavu pred vojno pa so od 11. do 12. februarja 1939 opravili člani akademske skupine SPD Beno Anderwald, Mirko Slapar, Bogdan Jordan in Cene Malovrh. Preplezali so Slovensko smer. Prvi poskusi vzpona čez severno steno Triglava, ki sovpadajo nasploh z začetki zimskega alpinizma pri nas, pa datirajo v leto 1932.

Vir: Zgodovina slovenskega alpinizma
Fotografija: Na Gorenjskem turncu aprila leta 1949

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.