Drago Bregar prva slovenska žrtev Himalaje

Objavljeno: 9. Julij 2020 - 07:15
Komentarji: 0 komentarjev
Drago Bregar nad taborom II na Gašerbrumu 1. Foto: Janez Lončar

8. julija 1977 sta Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik kot člana 1. Jugoslovanske alpinistične odprave v Karakorum (1. JAOK) v organizaciji PD Tržič, v prvenstvenem vzponu po jugozahodnem grebenu dosegla vrh drugega slovenskega osemtisočaka, Gašerbruma 1 (8068 m, 4. pristop na vrh).

Ostali člani so bili:  Janez Lončar (vodja), Filip Bence, Borut Bergant, Drago Bregar, Franc Čanžek, Martin Košak in Marinko Pintar.

Kljub slabi vremenski napovedi je 9. julija v solo vzponu na vrh poskusil pristopiti tudi Drago Bregar. Po dveh dneh so z njim izgubili radijsko zvezo in tudi iskalna akcija v viharju je bila neuspešna. Bregar je tako postal prva slovenska žrtev Himalaje.

Na fotografiji Drago Bregar nad taborom II, na Gašerbrumu 1. Foto: Janez Lončar. Vir: gore-ljudje.net.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.