100-letno zgodovino plezanja v "Pakli" pisali tudi Slovenci

Objavljeno: 23. Marec 2016 - 10:40
Komentarji: 0 komentarjev

Park skozi leta postaja vse bolj priljubljen -  vse več je plezalcev je iz tujine.

Začetki plezanja v Paklenici segajo v davno leto 1938
Prvi poskus plezanja na Anićev kuk (vrh) se je na žalost končal tragično za Dragutina Brahma – Raca. Smer, ki si jo je zastavil Brahm, sta nato leta 1940 preplezala Marijan Dragman in Slavo Brezovečki in jo v njegov spomin poimenovala Brahmova smer. In to je prva preplezana smer v zgodovini Paklenice.

V času druge svetovne vojne in povojnih letih se v Paklenico ni dalo priti
Tako so se šele leta 1955 ponovno začele alpinistične aktivnosti, pretežno hrvaških plezalcev. V petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja so bile preplezane številne klasične smeri na vrh Anića kuka, med katerimi so najbolj znane Mosoraška, Velebitaška in Klin.

Prvo prvomajsko srečanje alpinistov je bilo leta 1959
Število udeležencev na srečanju se je opazno povečevalo predvsem v sedemdesetih letih, ko je v NP Paklenica prihajalo vse več slovenskih plezalcev. Med njimi bi omenili Frančka Kneza, ki je v Paklenici preplezal kar štirideset smeri, ki še danes spadajo med težje in lepe smeri.

1973 padel tehnično najbolj zahteven vzpon
Člana PDS Velebit, Marijan Čepelak in Borislav Aleraj sta v obdobju 26.04. – 03.05.1973 preplezala Brid Klina v Anića kuku. V tistem času je ta vzpon veljal za tehnično najbolj zahtevno plezanje na Hrvaškem (A3, A4), hkrati pa sta Čepelak in Aleraj postavila tudi rekord v trajanju vzpona, ki jima je vzel kar osem dni.

Konec osemdesetih let so za najtežje tehnične smeri v Paklenici zaslužni slovenski plezalci.

Osmice začele padati v devetdesetih letih
Leta 1990 sta Paklenico obiskala brata Remy, švicarska plezalca, ki sta preplezala dve lepi in težki smeri, Rajna in Welcome. Takrat se v parku začne novo obdobje, v katerem se pojavijo nove, moderne in težke smeri z visokimi ocenami (do 8a). Številne stare smeri pa so takrat na novo opremili, da so postale varnejše in bolj dostopne.

Danes nadvse priljubljeno plezališče – lani ga je obiskalo 30.000 plezalcev
Do konca leta 2000 Paklenica postane pravi hit med plezalci. Opremljenih je preko štiristo smeri in v tem letu je park obiskalo več kot 20.000 plezalcev, kar je četrtina vseh obiskovalcev v vsej zgodovini parka.
Od leta 2002 dalje je v parku redno prisotna Gorska reševalna služba, ki se nahaja v bližini vseh najbolj obiskanih plezališč in ukrepa v primeru nezgod ali padcev. Samo lani  je NP Paklenica skozi celo leto obiskalo preko 30.000 plezalcev, zato je skrb za varnost izjemnega pomena.

V zadnjih dveh desetletjih je v parku vse bolj popularno športno plezanje, med novimi smermi pa prevladujejo kratke športne smeri. Urejenih je tudi mnogo drugih lepo in dobro opremljenih smeri vzdolž vseh sten v NP Paklenica.

Tudi letos prvomajsko srečanje plezacev bo!
Že XVII. mednarodno srečanje plezalcev po vrsti se bo odvijalo od 29. 4. do 1.5. 2016. Takrat se boste se plezalci vseh starosti lahko pomerili v različnih kategorija tekmovanja v plezanju. Boste sprejeli izziv? Prijave so odprte!

Fotografije: arhiv Igorja Radoviča.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.