Makedonija bouldering Ekspedicija 2013

Objavljeno: 9. November 2013 - 13:37
Komentarji: 0 komentarjev

Nepozabna ekspedicija ...

Nekaj dni je že preteklo, odkar se je pustolovska ekipa bolderašev vrnila iz tradicionalne desetdnevne odprave po makedonskih balvanih. Tokrat so se, zdaj že drugič na tak način, tja odpravili v zares veliki zasedbi. Tako veliki, da je bilo treba na pot kar z lastnim avtobusom, hotel, kjer so bili nastanjeni pa je baje že pokal po šivih. Par stavkov od celotnem dogajanju pa je za Friko.si sestavil organizator in idejni vodja omenjenih odprav Miha Hribar.

Glede na uspeh in zadovoljstvo z lanske prve »Ekspedicije« in pa tudi vse večjo popularnost ter zanimanje med slovenskimi plezalci, sva se letos z Jožijem Pavličem odločila, da ponovno organizirava omenjeno »bolderaško odpravo«. Začelo se je sicer počasi in malce negotovo, ampak nato so kar hitro začela polniti prosta mesta in videti je bilo, da nam bo tudi tokrat uspelo zbrati dovolj ljudi, da se nam zastavljen plan izleta lahko sploh splača. Na moje veselje se nam je tokrat pridružilo tudi kar nekaj mladih, nadobudnih in pa predvsem močnih plezalcev na čelu z Jernejem Krudrom, Gregorjem Vezonikom, Izidorjem Zupanom in pa seveda še mnogo drugih. Vseh skupaj se nas je namreč nabralo kar 42, plus še nekaj tistih, ki so se tja odpravili v lastni režiji, tako da nas je na koncu bilo skoraj 50.

Pred odhodom smo si zadali še dodaten projekt posodobitve oziroma ponovne izdelave plezalnega vodnička za to širno balvansko področje nad mestom Prilep. Stari je bil namreč že kar neuporaben, manjkalo je veliko število novo nastalih balvanov, predvsem pa je bil velika težava pri preglednosti nad celotnim področjem. Pri realizaciji tega gredo velike zahvale tudi Jožiju Pavliču in pa Mihi Jarmu, s pomočjo katerih smo uspeli sestaviti neko pregledno in uporabno celoto, v kateri se je takrat znašlo že kar 200 posameznih linij. Skratka topo je bil pripravljen, dan odhoda tudi končno tu, avtobus pa napolnjen z zares pisano in pestro skupino skale željnih plezalcev in plezalk. Pa smo končno tudi šli …

Ob prihodu v Prilep je bil pred nami teden dni toplega sonca ter »nove« in »stare« skale, kolikor jo lahko nagrabiš. Vse to je tudi botrovalo, po mojem mnenju, najbolj produktivni odpravi do zdaj. Gledano v celoti smo uspeli napraviti preko 40 novih balvanov, ponovile so se praktično skoraj vse stare klasike in tudi tiste malo bolj težke linije so dočakale svoje prve ponovitve. Razvil se je eden najbolj všečnih, skoncentriranih in kakovostnih sektorjev. Odprli so se novi projekti, ki kar nočejo v pozabo in so zajamčena motivacij za ponovni obisk. Žal se vseh vzponov res ne da smiselno strniti v eno reportažo, lahko pa izpostavim nekaj najboljših.

Jernej Kruder je uspel prvi ponoviti trenutno najtežjo linijo v Prilepu. Gre za problem Kiliana Fishuberja z imenom Kula Sheika Bula, 8B, za katero pa je ob novi beti predlagal nižjo oceno, in sicer 8A+. Prav tako je bil uspešen v Veliki Smetki, 8A. Smetko sta uspela preplezati tudi Gregor Vezonik in Anže Varga.

Izmed novo nastalih problemov velja omeniti Mini Atmosfera, 8A, prav tako vzpon Jerneja Krudra. Gregor Vezonik, kot prvi ter Kruder in pa Bojan Hribernik so bili uspešni še v enem novem biseru z imenom Zlata Plošča, 7C. Gre za delikatno in navznoter nagnjeno plato, za katero fantje zatrjujejo, da je zares ena boljših linij nasploh. Luka Kivela je zadnji dan uspel še v enem izmed starih projektov, katerega je poimenoval Batman, 8A. Izidor Zupan je kot prvi ponovno preplezal staro, a vmes že polomljeno linijo Puter in Marmelada, 7C. Izmed punc je najtežje probleme preplezala Julija Kruder. Uspešna je bila v Žolti Zmija, 7C in Gotham City, 7C. V Gothamu sta bila s svojima najtežjima vzponoma do zdaj uspešna še Nejc Erklavec in David Dacar.

Odpravo je popestril Miha Škof, ki je tokrat svoj fokus usmeril malo bolj stran od plezarije in se posvetil hoji po gurtni, kot zna le on. Po nam znanih podatkih je v Makedoniji napel prvi pravi high line na dolžini dobrih 50 metrov, katerega je seveda tudi elegantno in uspešno prehodil.

Zagotovo sem pozabil še na kakšen zares izjemen vzpon ali pa pomemben osebni mejnik. Bilo nas je res veliko in plezalo in temu primerno se je tudi veliko plezalo. Čestitke vsem za njihove uspehe in velika zahvala za trud pri odkrivanju, čiščenju in ustvarjanju novih balvanov kot tudi za samo udeležbo. Bili smo res super pisana ekipa z edinstveno atmosfero, katero je nemogoče pozabiti. Na tem mestu lahko tudi zaključim, da je bila prav zaradi vseh omenjenih dejavnikov in udeležencev zame tokratna »Ekspedicija« najboljša doslej in hkrati ena velika motivacija tudi za prihodnje.

Se vidimo zopet spomladi, hkrati pa ste vabljeni tudi vsi ostali avanturisti, katerim se ob pogledu na fotografije potijo prsti!

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.