Znan je novi termin za slovensko premiero filma Free Solo

Objavljeno: 8. Januar 2019 - 17:10
Komentarji: 0 komentarjev

Organizatorji festivala BOFF bodo v mesecu januarju organizirali projekcijo filma Free Solo v kinu Komuna. Gre za 100 minutni dokumentarec Alexa Honnolda o prosti ponovitvi smeri Freerider v steni El Capitana. Po komentarjih tujih medijev, gre za največji dosežek - presežek v zgodovini plezanja nasploh. Ker je bil prvi razpisan termin razprodan praktično v enem dnevu, so organizatorji zagotovili novega.

Po objavi dogodka na Facebook-u (to je zaenkrat tudi edini vir obveščanja te projekcije), se je zgodilo nepričakovano, nihče namreč ni pričakoval takšnega odziva in interesa. Tako se je 350 sedežov prodalo dejansko v enem popoldnevu, sledilo je veliko negovanja in kritik, zato se je organizator odločil da kupi še en termin.

Američan Alex Honnold je junija 2017 v steni El Capitana opravil izjemno dejanje - prosto in solo je v manj kot štirih urah (3 ure in 56 minut) preplezal znamenito smer Freerider. Dokumentarni film predstavja portret plezalca, ki je s solo vzponom v centralnem delu ene najbolj prepoznavnih sten na svetu izpolnil svoj največji cilj.

Freerider je varianta (pet raztežajev dolga in težka 7c/c+; skupaj 35 raztežajev/višina 900m, dolžina 1200m) znamenite smeri Salathe. Salathe sta prva prosto (ocena 8a) leta 1988 preplezala Todd Skinner in Paul Piana. Leta 1996 sta smer Salathe prosto ponovila brata Thomas in Alexander Huber, ki sta ji leta 1998 dodala še pet novih raztežajev variante - smeri Freerider. Leta 2003 sta jo kot prva Slovenca prosto preplezala Matjaž Jeran in Miha Valič. To je bil takrat sedmi prosti vzpon v smeri. Malo za njima je smer prosto preplezal še Matevž Kunšič, ki pa je večino najtežjih raztežajev splezal tehnično in jih nato brez padca preplezal z varovanjem od zgoraj. Leta 2015 sta jo prosto ponovila še David Debeljak in Gašper Pintar.

Film je last National Geographic-a, distribucija za Evropo pa poteka preko podjetja v Glasgow-u, tu gre tudi za pravno podprt dogovor in nič ne gre hitro. Kot avtorja sta pod filmom podpisana Elizabeth Chai Vasarhelyi in Jimmy Chin.

VSTOPNICE BODO so na voljo po 7 EUR v Plezalnem centru Ljubljana.

Pravočasno si zagotovite vstopnico, saj je zanimanje veliko in na voljo le 300 vstopnic! Gre za edinstven dogodek in seveda film. Film bo opremljen s slovenskimi podnapisi.

Napovednik:

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.