Velik uspeh slovenskih reševalcev na tekmi v Dolomitih

Objavljeno: 8. Oktober 2018 - 13:48
Komentarji: 0 komentarjev

V soboto 6. oktobra 2018 sta na posebno povabilo organizatorja, dve ekipi Gorsko reševalne zveze Slovenije odpotovali na enodnevno mednarodno tekmovanje ekip gorskih reševalnih enot v kraju Pieve di Cadore v Dolomitih. Gre za tekmovanje ki temelji na preverjanju vzdržljivosti, gibanju po visokogorju ter alpinistiki.

Tekmovanje je že tradicionalno, udeležuje se ga izjemno veliko število ekip iz Italije in Evrope. Od najdlje so letos pripotovali reševalci iz Škotske in Anglije.

Na poziv predsednika GRZS se je odzvalo osem reševalcev, tako da sta bili sestavljeni dve ekipi in sicer: Slovenija 1: Miha Rakar (Jesenice), Robert Pritržnik (Celje), Primož in Anže Šenk (Jezersko) in Slovenija 2: Milan Šenk (Jezersko), Gašper Perše (Tolmin), Matija Klanjšek in Miha Dolinar (oba Kranj).

Ekipi sta opravili en trening, kjer so preverili medsebojno usklajenost ter oblikovali sestavo ekip. Dodatna pojasnila so pridobili pri organizatorjih.

Že ob prihodu na prizorišče je bilo ugotovljeno, da gre za izjemno resno tekmovanje. Iz lanskoletnih posnetkov je bilo razbrati, da tekmovanje zahteva vrhunsko usposobljenost ter vzdržljivost. Ekipe so bile vrhunsko pripravljene in že na prvi pogled je bilo razbrati, da gre za prekaljene reševalce in gorske tekače ki so vsi po vrsti prišli na to prestižno tekmo zaradi medsebojnega dokazovanja ter zmage. Da je bilo temu tako, dokazuje dejstvo, da se je tekmovanja udeležilo rekordnih 57 ekip. Za tokratno tekmo so organizatorji izdelali celo popolnoma nov pokal. Lani so namreč zmagali domačini.

Obe slovenski ekipi sta še pred tekmo pridobivali dodatne informacije o poteku in pravilih, ki vedno niso bila jasna zapisana. Pri tem so se najbolj izkazali reševalci iz Škotske, kateri se tekme redno udeležujejo in so slovenskim postregli z vrsto koristnih nasvetov ter razlago pravil. Tudi nosila so slovenski reševalci organizatorjem oddali zadnjo minuto. Komaj še pravočasno.

Tekma se je začela s skupinskim štartom. Preko 220 se jih je podalo na to zahtevno preizkušnjo. Naši reševalci kakšne posebne treme niso imeli. Bolj kot ne so se spraševali kaj jih sploh čaka, saj so bili na tovrstni preizkušnji prvič in trase niso poznali. Korajžno so se podali v breg. V ogromni množici tekmovalcev so se kmalu izgubili iz vidnega polja. Kako jim gre, na katerem mestu so? To ni vedel nihče, saj vmesnih rezultatov niso objavljali.

Cilj je bil postavljen na glavnem mestnem trgu. Nekaj po enajsti uri pa je uradni napovedovalec že pričel z obveščanjem, da se že približuje prva ekipa. Ljudje so pričeli navdušeno ploskati, fotografi so zavzeli svoje položaje, napovedovalec pa stopnjeval navdušenje in pričakovanje. Kakšno presenečenje. Kot prvi so v cilj pritekli slovenski reševalci iz ekipe Slovenija 1: Miha, Robert, Anže in Primož! Doživeli so res izjemen sprejem in velik aplavz. Veselje med njimi je bilo nepopisno. Druga ekipa Paganella – Avisio je za našimi zaostala za debele 3 minute, tretja, domačini iz Pieve di Cadore, pa še minuto več.

Presenečenj pa še ni bilo konec, kaj hitro za njimi – na odličnem šestem mestu, so v cilji pritekli člani druge slovenske ekipe: Milan, Gašper, Miha in Matija. Neverjetno, naš Milan jih namreč šteje že 62 let in je lahko svetel vzor marsikomu od mlajših. Med 57 vrhunskimi ekipami gorskih reševalcev, zmaga in šesto mesto.

Vir in fotografije: Robert Sušanj / GRZS (FB profil).

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.