Tridnevni festival ZUNAJ obudil vipavsko dolino

Objavljeno: 6. December 2019 - 11:07
Komentarji: 0 komentarjev

V soboto 23. novembra zvečer, se je v dvorani prve slovenske vlade zaključil tri dnevni festival Zunaj, ki ga je organiziral alpinistični odsek in planinsko društvo Ajdovščina. Udeleženci so, v treh vsebinsko izredno bogatih dneh, bili deležni izdatne mere navdihujočih kratkih filmov, predavanj, kolesarjenja in plezanja, pogovorov in predvsem pristnega druženja med starimi in novimi prijatelji. Slogan festivala, gorniško druženje ob filmih in knjigah je povsem opravičil svoj namen.  

Prvi večer je bil namenjen veselju ob vseživljenjski aktivnosti, samo po telesu ostarelih sicer pa po duši zelo mladih osebnosti. Obiskovalci so videli tri navdihujoče zgodbe posameznikov, ki so sicer telesno starejši, a duhovno zelo mladi in so pravi zgled premikanja lastnih meja. V sklopu festivala je poteka tudi fotografski natečaj in izbor zmagovalnih fotografij imajo občani možnost videti tudi na panojih pred ajdovskim obzidjem. Prispelo je skoraj 100 fotografij in žirija je imela kar težko delo. Po ocenah žirije so se finalisti natečaja večinoma nastanku svojih fotografij bolj posvetili, dobili v pravem trenutku pravi navdih, znali so na motiv pogledati drugače in bolje izkoristiti danosti, vložili so več napora, časa, znanja. Neredko je seveda treba imeti tudi kanček sreče, a ta je na dolgi rok spet bolj naklonjena bolj zavzetim, tudi bolj izkušenim. In tako recimo edini sončni zahod v finalnem izboru ni bil zgolj še en oranžen pas neba nad silhueto gora, bivak na sliki ni bil le zgradba. Pravšnja silhueta gornika v njem je to fotografijo dvignila nad povprečje. Zmagovalec natečaja pa je bila fotografija z naslovom Srd narave-avtorja Miljko Lesjaka. Finalne fotografije so vidne za ajdovskim obzidjem in na spletni povezavi >>.

Višek četrtkovega večera pa je bil pogovor profesorice Ivane Slamič z gostoma Bogdanom Biščakom in Igorjem Škamperletom alpinistoma, člana znane postojnske naveze, pisateljema in še marsikaj Ob poslušanju življenjskih zgodb in predvsem jasnih in premočrtnih misli je ura prekoračila vse predvidene čase. Prijateljski pogovori so se nadaljevali ob pogostitvi še pozno v noč.

Drugi dan druženja je popeljal v svet gorniške aktivnosti žensk - v  zgodbe žensk v gorah in stenah. Spoznalo se je neustrašno Liv, ki si je zadala cilj v enem letu osvojiti vse evropske štiritisočake (mimogrede 82 jih je). O ženski moči v gorah so skozi film spregovorile Marion Poitevin, Liv Sansoz in Martina Čufar – Potard ter poljska plezalka Kinge Ociepka-Grzegulska. Kinga, je kot prva ženska splezala športno-plezalno smer 9a in to kot mama dveh otrok ter ob redni službi. Besed za občudovanje, sedaj (ali pa vedno) močnejšega spola ni. Ostaja samo vprašanje kam naprej, kje si ti ali izkoriščaš svoje talente in kaj se od teh zgodb lahko naučiš. Kratki filmi o ženskah v navezi so nas pripravili na razumevanje duše gore. Saj res.... gora je ženskega spola. In kdo lahko bolj sprejema in daje kot ženska, kot mati.

 

Osebna predstavitev življenjske poti mlade gornice in alpinistke Marije Jeglič pa je za vse v dvorani bilo posebno doživetje. Tudi v petek so se prijateljski pogovori, ob pogostitvi po kateri smo ajdovci še posebno znani, nadaljevali še pozno v noč.

Sobota je postregla s turnim kolesarjem po starodavnih poteh osrednje Vipavske doline in pa športnim plezanjem. Zvečer pa smo v prijetni atmosferi sproščeno uživali med amaterskimi filmi lokalnih (in drugih slovenskih)matadorjev – plezalcev, kolesarjev, potapljačev, letalcev,…. Višek večera pa je bilo sproščujoče predavanje z "vitezom neba" g. Matjažem Klemenčičem. Neformalno druženje pa je bilo tokrat še posebno veselo. Medse so nas namreč povabili krajani KS Ajdovščina, ki so organizirali "Martinovo po Martinovem."

Nekaj utrinkov vsakega dne je vidnih tudi na Facebook strani PD Ajdovščina >>.

Organizatorji festivala AO Ajdovščina bi se na koncu radi zahvalili vsem, ki so pripomogli k organizaciji dogodka predvsem pa športni trgovini Kibuba, občini Ajdovščina, Reviji Vino, Gostilni Turk, Društvu Deš in Bisportu ter predvsem številnim obiskovalcem, ki so s svojim obiskom izkazali priznanje za prostovoljno delo vsem organizatorjem festivala.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.