Še zadnji filmi na 12. festivalu gorniškega filma

Objavljeno: 1. Marec 2018 - 17:08
Komentarji: 0 komentarjev

Danes je na 12. festivalu gorniškega filma zadnji dan za ogled filmov pred jutrišnjo razglasitvijo zmagovalcev in predvajanja zmagovalnih filmov. Za plezalno-alpinistične ljubitelje filmov so na voljo vstopnice le še za sklop filmov Odvisni od višine, Umri pokončno & Psiho vertikala ter Klatež: Legenda Freda Beckyja.

Na ogled kar nekaj plezalno-alpinističnih filmov

Na osrednjem prizorišču v Cankarjevem domu si boste lahko danes ogledali štiri filme s plezalno-alpinistično tematiko.

Umri pokončno - Portret mladega alpinista Michija Wohllebena, ki je izjemno ambiciozen. A nekega dne njegovo telo preprosto ne zmore več in po poškodbi med treningom se mu življenje obrne na glavo. Film se ukvarja s vprašanjem, kako na mladega, motiviranega človeka gore vplivajo kot droga.

Odvisni od višine - Skozi zgodbe generacije alpinistov nam dokumentarec omogoči vpogled v razvoj slovaškega himalajizma: od najzgodnejših odprav do drznih poskusov na najvišji gori sveta.

Psiho vertikala - Spremljajte Andyja Kirkpatricka med 18-dnevnim solo vzponom v El Capitanu v dolini Yosemite. Surov in intimen portret ene najzanimivejših osebnosti v alpinizmu.

Klatež: Legenda Freda Beckeya - Izjemna življenjska zgodba skrivnostne alpinistične legende. Vrhunski vzponi, odlični plezalni vodniki in edinstven življenjski slog tega uporniškega plezalca so ustvarili zapuščino, ki še vedno navdihuje plezalce vseh starosti.

Predavanje oz. pogovor v sklopu filma Proti horizontu

Zanimivo bo tudi dogajanje na projekciji filma Proti horizontu (v Cankarjevem domu), ko se bosta naravnost z olimpijskih iger pridružila oba akterja filma, avtor filma Miha Podgornik in pobudnik odprave hrvaški »smučar« Ivica Kostelič. Dokumentarni film Proti horizontu prikazuje ekstremno odpravo in doživetje Mihe in Ivice, ki sta aprila 2017 v 18 dneh na smučeh prečila Grenlandijo iz Kangerlussaqa do Isortoqa (580 km). Spopadla sta se s temperaturami pod -35 stopinj Celzija in vetrom, ki je presegal hitrost 100 km/h.


Na projekciji filma Proti horizontu se bosta pridružila tudi akterja filma Miha Podgornik in Ivica Kostelič.

Tudi na drugih prizoriščih še zadnji filmi

V Mestni kino Metropol v Celju bo danes film Daulagiri, vzpon na Belo goro ter Nives Meroi in Roman Benet: 14 + 1, slednji bo tudi v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, v Mestnem kinu Domžale pa Hitre noge in Santoalla.

Jutri ob zaključku in razglasitvi zmagovalnih filmov dva predavanja

Ines Papert: Med viharjem in tišino - Ena najboljših alpinistk na svetu, vas bo popeljala na vznemirljivo raziskovanje njenih raznolikih alpinističnih podvigov. Po sledeh legend se je podala v zahtevno patagonsko steno, se s sinom odpravila v kanadsko divjino in ponovila eno najtežjih mešanih smeri v visokih gorah. Podoživeli boste njene proste vzpone v Veliki Cini in plezanje prvenstvene smeri v steni Mt. Waddingtona v Kanadi. Ines ne izbira bližnjic; s svojo železno voljo premika meje mogočega in vedno znova kaže, kaj pomeni biti ekstremna plezalka in mati.

Silvo Karo: 40 let alpinist - Predstavnik rokenrol generacije je energijo in ritem prenesel v stene. Predanost, drznost, gorečnost in iskreno prijateljstvo je rodilo navezo treh mušketirjev – Frančka Kneza, Janeza Jegliča in Silva Kara. Velike stene Fitz Roya, Cerro Torreja, Torre Eggerja, Bhagirathija so najbolj zaznamovale njegovo alpinistično kariero, ki je segala od himalajskih 8000 metrov do 8a v športnem plezanju. Zvesto je sledil modernim trendom vrhunskega alpinizma, ki ga je pripeljal do light and fast.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.