Po 34 letih osvežili Triglavski dom na Kredarici

Objavljeno: 10. Julij 2018 - 19:13
Komentarji: 0 komentarjev

Družba JUB, ki je z izvedbo prenove celotne fasade in notranjih prostorov koče na Kredarici začela v soboto, 7. julija, je že v nedeljo zvečer zaključila z barvanjem te naše najvišje planinske postojanke, ki je bila nazadnje generalno obnovljena leta 1984. Kljub nekoliko muhastemu vremenu je ekipa 18 zaposlenih iz JUB-a, v kateri so bila tudi tri dekleta, ter 5 alpinistov, ki jih je za delo na višini angažiral upravljavec doma Planinsko društvo Ljubljana – Matica, z dvema nanosoma barve iz družine JUBIN uspela prebarvati preko 700 kvadratnih metrov lesenih površin na fasadi koče, v notranjosti pa preko 600 kvadratnih metrov zidnih površin, kar vključuje 16 sob in vse hodnike,  vhod, jedilnico in recepcijo. Oskrbnik doma Herman Uranič je rezultatov barvite prenove neizmerno vesel, vrednost projekta pa po ocenah znaša okoli 20.000 evrov.


Pri delu je sodelovalo 23 prostovoljcev, 18 zaposlenih iz družbe JUB in 5 alpinistov (ZSAK Rinka in AO Kranj).

Kljub temu, da je delo na višini 2515 metrov izjemno zahtevno in vključuje precej organizacijskih priprav in natančno logistiko, so odločitev sprejeli v aprilu ter tako za kočo na Kredarici do konca junija v akciji Z JUBINI na vrh Slovenije skupaj s svojimi kupci zagotovili potrebne količine barv iz družine JUBIN in družine JUPOL. Pri delu so prostovoljci porabili tudi več kot 1.500 metrov zaščitnih trakov, različnega orodja ter čopičev, ki sta jih za projekt prispevali podjetji Z&Z ter Žima.


Očitna razlika barvnega odtenka bukve po prenovi fasade koče na Kredarici.

JUB, ki je najstarejši proizvajalec zidnih barv v Sloveniji, je doslej poskrbel za barvito prenovo številnih javnih objektov, kot so bolnišnice, porodnišnice, šole in vrtci, svojo družbeno odgovornost pa skladno s svojo dolgoletno tradicijo izkazuje tudi s podporo številnim drugim projektom, ki jih v javno dobro izvajajo raznolika društva, nevladne organizacije ali skupine posameznikov. Letos je pobuda za prenovo Triglavskega doma na Kredarici, ki s svojimi kapacitetami nudi zavetje 300 obiskovalcem,  prišla prav iz vrst njihovih zaposlenih, ljubiteljev gora, pohodništva in planinarjenja, ki pogosto obiskujejo tudi to našo najvišjo planinsko kočo.


Triglavski dom na Kredarici, ki stoji na vzpetini v grebenu med Rjavino in Triglavom, se ponaša že z več kot stoletno zgodovino. Največji obisk beleži med junijem in oktobrom, ko je planinska sezona na višku, letos pa bodo ljubitelji slovenskih gora lahko v njej obeležili tudi 240. obletnico prvega znanega vzpona na Triglav.

Fotografije in video posnetke, kako je potekala prenova, si lahko ogledate tudi na spletni strani www.jub.si, na FB strani JUB Slovenija, na JUB-ovem YT kanalu ter na www.pd-ljmatica.si.

Foto: Arhiv JUB

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.