Opozorilo - 4. stopnja nevarnosti snežnih plazov!

Objavljeno: 28. December 2017 - 21:22
Komentarji: 0 komentarjev
Vir: Arso

V slovenskih gorah je trenutno nad nadmorsko višino približno 1400 metrov velika nevarnost snežnih plazov.

Splošna stopnja nevarnosti

Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja

Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1400 m VELIKA, 4. stopnje, nižje pa ZNATNA, 2. stopnje. Ob sneženju je v zadnjih 48 urah v gorah zapadlo od 20 do okoli 100 cm snega, največ v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah, najmanj pa na Pohorju ter na skrajnem vzhodu Karavank. Meja sneženja je bila sprva tudi do okoli 1300 m nadmorske višine, v krajih z močnimi padavinami pa občutno nižje. Ob koncu padavin se je spustila pod 1000 m. Pihal je okrepljen jugozahodnik, ki je delal zamete in opasti. Marsikje je snežilo na skorjasto ali pa tudi trdo podlago, zato so v snežni odeji šibke plasti.

Snežne razmere

Snežna odeja je mehka in rahla, predvsem nad okoli 1500 m slabo sprijeta. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostaveljene lege so močno spihane, ponekod do stare podlage. Nižje je sneg ob dežju kopnel in se razmočil, nato je snežilo na tako podlago, tako da se je novi sneg z njo dobro sprijel.

Vir: meteo.arso.gov.si 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.