Nevarnost plazov v visokogorju, Na Zelenici zaprta servisna cesta do koče

Objavljeno: 3. Marec 2020 - 16:56
Komentarji: 0 komentarjev

Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica Tržič je opozorila na nevarnost proženja snežnih plazov na območju Zelenice, o čemer je obvestila tudi oskrbnika koče na Zelenici in vodjo šole v naravi za otroke, ki ta teden poteka v Domu na Zelenici. Servisna cesta je zaradi možnosti spontanega plazenja zaprta.

Tudi agencija za okolje opozarja, da se je zaradi sneženja v visokogorju nevarnost plazov povečala. Predvsem v zahodnem in južnem delu Julijcev bo danes nevarnost proženja snežnih plazov velika, torej četrte stopnje, drugod pa znatna, torej tretje stopnje po petstopenjski lestvici.

Predvsem so nevarna mesta z napihanim novim snegom, ki so zaradi močnega jugozahodnika predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Na strmejših pobočjih se lahko sprožijo manjši plazovi nesprijetega snega, že ob manjši obremenitvi snežne odeje pa lahko predvsem na mestih z napihanim snegom sprožite kložast plaz, kakšen plaz se lahko s strmejših pobočij sproži tudi spontano. Na vetru izpostavljenih legah, kjer je novi sneg spihan do stare podlage, je nevarnost zdrsov.

Vir: STA in ARSO
Slika: PD Tržič, slika je simbolična

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.