Na obzorju: 11. festival gorniškega filma

Objavljeno: 11. Februar 2017 - 23:08
Komentarji: 0 komentarjev

Med 20. in 26. februarjem 2017 bo na ogled 44 filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi. Šest izjemnih zgodb bodo z obiskovalci festivala delili predavatelji.

Vse pustolovske duše, zaljubljene v navpičnico, naravo in svobodo zagotovo že nestrpno pričakujete 11. filmski gorniški festival.
 

Uvodni festivalski večer s celovečerci

20. februarja bo v Cankarjevem domu na ogled težko pričakovani celovečerec Šerpa – Spor na Everestu, med snemanjem katerega je ustvarjalce presenetila največja tragedija na Everestu, v kateri je pod ledenim plazom umrlo šestnajst šerp. Med nosače iz Visokih Tater, ki se s stotimi kilogrami na hrbtu upirajo nevihtam, viharjem in globokemu snegu, nas bo popeljala Nosačeva svoboda, veselimo se tudi premiere filma Domovina smučanja, režiserske dvojice lani nagrajene Afganistanske zime, v katerem bomo vijugali po Altaju.

Deželo neraziskanih naravnih zakladov bo odstrl film Divja Albanija – V deželi orla, med mite in pravljice ob opazovanju živalskega sveta popelje film Dolomiti – V hramu junakov, skrivnostno zgodbo reke Ganges pripoveduje Sveta (ne)sveta reka. V filmu 3000 skodelic čaja spoznamo Grega Mortensona (avtorja knjige Tri skodelice čaja), njegove šole in njegove sanje: širjenje miru s knjigami, ne bombami. Raziskovanje Pamirja na velika platna prinaša alpinistično in kolesarsko pustolovščino s plemenitimi cilji, Bartas pa skrite kotičke otoka Reunion in nov svetovni rekord v highlinu, kraljevski disciplini hoje po vrvi.

Film Šerpa
Foto: Film Šerpa - spor na Everestu (arhiv FGF)
 

Krajši filmi

Med krajšimi filmi ne gre zamuditi Dodove sreče, nore jadralno-plezalne pustolovščine na arktičnem krogu z belgijskimi starimi znanci festivala, Bazni tabor pod Everestom odpira številna vprašanja o paradoksih ekstremnega turizma na 5300 metrih, film Fanta v Bugabujih vabi na epski boj z izjemno zahtevno smerjo v kanadski divjini, Hiša Nime Gyalmu pa odpre vrata popotresnega Nepala, kjer se domačinka loti obnove svojega doma v odročni in uničeni dolini Langtang. Češnja na torti letošnjega festivala je triminutni film Čudovita narava – Navadni kameleon o prehranjevalni navadah navadnega kameleona, kot jih še niste videli.
 

Bogata bera filmov slovenskih ustvarjalcev

Režiser Igor Vrtačnik se predstavlja z dvema filmoma: Ama Dablam, izsanjane sanje, pripovedjo o sedemdnevnem vzponu Vanje Furlana in Tomaža Humarja prek severozahodne stene Ama Dablama (nagrajenim z zlatim cepinom), ki bo predvajan premierno, ter Legendarni drenovci, zgodbo o alpinistih, ki so opravili prve zimske vzpone v slovenskih hribih, tudi na Triglav, bili začetniki smučanja, markiranja pešpoti v slovenskih gorah, pionirji umetniške gorske fotografije. Prečkanje Islandije pokojnega režiserja Jureta Breceljnika je navdihujoč dokument velikega izziva – s snežnim kajtom presmučati Islandijo v enem dnevu, medtem ko film Sir s sedmimi skorjami Haidy Kancler prikaže življenje mlade družine in sirarsko delo na Idrski planini pod Matajurjem. V retrospektivi Sfinge (1983) Igorja Koširja spremljamo alpinistično navezo Aleš Kunaver, Marjan Manfreda in Andrej Štremfelj med plezanjem Obraza Sfinge v Triglavski severni steni.
 

Filme bo ocenjevala tri-članska komisija

Filme, med njimi številne, ki so že bili nagrajenih na tovrstnih festivalih v tujini, bo ocenjevala tričlanska mednarodna žirija:

  • urednica, scenaristka in TV-ustvarjalka Aleša Valič,
  • plezalka, publicistka in predavateljica Martina Čufar Potard ter
  • raziskovalec gorske kulture Marco Ribetti iz torinskega gorniškega muzeja.

Domači in tuji predavatelji

Filmskim zgodbam se pridružujejo predavanja zvenečih imen iz Slovenije in tujine.

V Ljubljani bodo predavali mojstrica navpičnice Martina Čufar Potard, nekdaj prva dama slovenskega športnega plezanja, danes plezalna mama z jeklenimi prsti; najuspešnejši slovenski balvanski plezalec Jernej Kruder, ki je svoje meje preizkusil tudi v večraztežajnih smereh in smereh nad vodo; avstrijski vrhunski alpinist in filmski ustvarjalec Robert Schauer, med čigar dosežki izstopata prvi avstrijski vzpon na Everest in prvenstvena (do danes še neponovljena) smer prek zahodne stene Gašerbruma IV leta 1985 s poljskim soplezalcem Voytekom Kurtyko; mit italijanske alpinistične legende prve polovice 20. stoletja Emilia Comicija, ki je zaslovel s plezanjem v Dolomitih, pomemben pečat pa pustil tudi v slovenskih stenah, bo odstrl tržaški Slovenec Jernej Šček.

V Novi Gorici bo svojo zgodbo predstavila vrhunska italijansko-slovenska naveza Nives Meroi in Roman Benet, ki sta se skupaj povzpela na trinajst osemtisočakov, vmes pa premagala petnajstega – Romanovo bolezen, v Mojstrani pa bo Kamničan Janez Volkar spregovoril o poljsko-jugoslovanski alpinistični odpravi na afganistanski sedemtisočak Nošak pred 40 leti.

Martina Čufar Potard
Foto: Martina Čufar Potard - Mama z jeklenimi prsti (arhiv FGF)
 

Pet festivalskih prizorišč

Filme in predavanja boste lahko spremljali v petih slovenskih krajih:

  • v Cankarjevem domu v Ljubljani,
  • v Mestnem kinu v Domžalah,
  • v Mestnem kinu Metropol v Celju,
  • v Kulturnem domu Nova Gorica in
  • v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Vstopnice so že naprodaj.

Naslovna fotografija: Film 3000 skodelic čaja (arhiv FGF)

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.