Minister dr. Jernej Pikalo sprejel naše športne plezalce in alpiniste

Objavljeno: 3. Oktober 2018 - 16:34
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Manca Čujež, Planinska zveza Slovenije

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je 3. oktobra 2018 v prostorih ministrstva sprejel slovenske alpiniste ter člane slovenske reprezentance v športnem plezanju in paraplezanju, ki so letošnje leto zaznamovali z odmevnimi uspehi na mednarodni ravni.

Pred kratkim končano svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Innsbrucku je bilo daleč najuspešnejše za slovensko plezanje do zdaj, saj so se slovenski plezalci domov vrnili s skupno šestimi kolajnami. Janja Garnbret je osvojila dve zlati medalji - v balvanih in olimpijski kombinaciji - ter srebrno v težavnosti, Gregor Vezonik bronasto v balvanskem plezanju, dve bronasti sta dodala še Tanja Glušič in Gregor Selak v paraplezanju, poleg tega pa so Slovenijo v Avstriji odlično zastopali tudi preostali člani slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Letošnje leto je bilo izjemno odmevno tudi za slovenski alpinizem. Andrej Štremfelj je septembra postal prvi slovenski in hkrati najmlajši prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo in edini zemljan s tem prestižnim priznanjem tako za življenjske dosežke kot za vrhunski vzpon. Avgusta pa sta Aleš Česen in Luka Stražar preplezala prvenstveno 2400-metrsko smer v severnem ostenju Latoka 1 in se povzpela na 7145 metrov visok vrh v Karakorumu. S tem sta se v zgodovino vpisala z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani.

Avtor in fotografije: Manca Čujež, Planinska zveza Slovenije

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.