Gnezdenje ptic v plezališču Bitnje

Objavljeno: 10. Maj 2018 - 10:16
Komentarji: 0 komentarjev

Zaradi gnezdenja ptic, omejitve plezanja v plezališču Bitnje.

Obveščamo vas, da v plezališču Bitnje, velja omejitev plezanja zaradi gnezdenja, za enkrat še neznane ptice. Po vsej verjetnosti gre za postovko, ki na tem kraju gnezdi že nekaj let in je tokrat izlegla 4 jajca. Pozivamo vse plezalce naj v plezališču Bitnje ne plezajo smeri "Mene iščeš sonce" in "Nekega lepega dne". Gnezdo se nahaja v luknji pri zadnjem "kompletu".

Postovke so majhni, vitki sokoli z dolgimi, prišiljenimi perutnicami in dolgim repom. Dolge so do 34 cm. Samec ima modro sivo teme in lica, zgoraj je rjavo rdeč s črnimi podolžnimi pegami, spodaj smetanasto bel s podolžnimi temnimi pegami, rep pepelnato siv s črnim robom. Samica ima cimetovo rjavo glavo in hrbet ter rdeče rjav progast rep.

Prosimo vse plezalce, da upoštevajo omejitev ter se strogo držijo morebitnih obvestil v plezališču!

Ker je obdobje gnezdenja mnogih ptic, se lahko v prihodnje pričakujejo nova obvestila, kje in do kdaj veljajo omejitve plezanja.

Upoštevanje plezalnih omejitev zaradi gnezdenja ptic je tudi del plezalne etike.

Foto: Miran Krapež

Kategorija: 
Oznake: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.