Danes začetek festivala BOFF v Bovcu

Objavljeno: 28. December 2018 - 14:29
Komentarji: 0 komentarjev

Danes se v Bovcu začenja že 12. Bovec outdoor film festival (Boff), festival filmov o športih in avanturah v naravi ter o naravi. Začetek filmskega festivala bo v znamenju okrogle mize in treh zanimivih predavanj. Zvečer ob 9. uri bo sledila uradna otvoritev na kateri se bo predstavil tudi vizualni umetnik, Slovenec Evgen Čopi Gorišek.

Ob 16. uri začetek festivala z okroglo mizo

V Stergulčevi hiši se lahko brezplačno udeležite okrogle mize upravljanja veslanja na Soči. Konzorcij izvajalcev, ki opravlja naloge monitoringa in vzdrževanja vstopno izstopnih mest na Soči v letih 2018 in 2019, bo predstavil izkušnje letošnje sezone in ideje za izboljšave pri upravljanju Soče za rafting, kajak in druge obiskovalce. Po končani predstavitvi bo na to tematiko sledila razprava.


Po končani okrogli mizi sledijo trojna zaporedna predavanja v slovenski zasedbi.

Tri predavanja in trije slovenski predavatelji

Žiga Humar (18:00)
Soteskanje. Žiga Humar je v slabem desetletju aktivnega soteskanja križem-kražem po Evropi nabral veliko zanimivih zgodb in razmišljanj na temo soteskanja in narave. V predavanju se bomo dotaknili različnih evropskih soteskarskih destinacij, njihovih lepot, posebnosti in vidika varovanja okolja. Pripravite se na ogled fotografij narave iz manj znanih perspektiv in kotičkov, kamor človeška noga le redko stopi.

Aljaž Anderle
Ledene strasti: Lekcije globalnega zamrzovanja

»Spadam v tisto čudno skupino ljudi, ki jim je zima najljubši letni čas. Mraz in led sta mi zlezla pod kožo, do te mere, da ju je bilo potrebno doživljati intenzivno, vsako leto, po vsem svetu.«

Projekcija je odsev poti lednega plezalca in gorskega vodnika na Sever, Jug, Vzhod in Zahod ter razmišljanja o tem, kaj človek vresnici lahko odnese od tega, da skače naokrog po svetu in išče zimo.

Bogdan Biščak
Predavanje in predstavitev knjige Igra in biseri:

Bogdan Biščak bo ob fotografijah predstavil svojo alpinistično pot in knjigo Igra in biseri (Kako sem hčerki skozi alpinizem predstavil življenje), v kateri je to pot opisal.

B. B., 1958, je eden izmed vidnejših predstavnikov alpinistične generacije »osemdesetih«. Generacije, ki je v 80. letih, to je v času, ko je bil alpinizem vse, kot je to lepo povedal Tadej Golob, slovenski alpinizem postavila v vrh svetovnega. Plezal je v Alpah, Andih, Himalaji in Karakorumu. Skupaj z Radom Fabjanom in Matevžem Lenarčičem so kot prvi Slovenci priplezali na vrh Fitz Roya in Cerro Torreja, kot član odprave v Karakorum se je – tako kot Viki Grošelj, Pavle Kozjek in Andrej Štremfelj – v enem tednu povzpel na dva osemtisočaka: Broad Peak in Gasherbrum II. Plezal je skoraj izključno v ozkem krogu prijateljev, kar je odločilno oblikovalo njegovo alpinistično izkušnjo.

Uradna otvoritev in zaključek dneva v različnih glasbenih ritmih

Zvečer ob 9. uri bo sledila uradna otvoritev filmskega festivala BOFF na kateri se bo predstavil tudi vizualni umetnik, Slovenec Evgen Čopi Gorišek. Evgen je vizualni umetnik najmlajše generacije, ki je kljub svoji mladosti zelo aktiven na umetniški sceni doma in v tujini. Trenutno obiskuje študij kiparstva na ljubljanski akademiji, ob tem pa se ukvarja tudi s slikanjem na platna ter zidove.

Prvi dan BOFFa se bo zaključil s koncertom in ritmom glasbe, za katerega bo poskrbel DJ Lele.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.