Črni Kal: Hiša Robida plezalcem odprla svoja vrata

Objavljeno: 28. November 2018 - 18:20
Komentarji: 0 komentarjev

V Črnem Kalu, le nekaj minut od priljubljenih plezališč Osp, Mišja peč in Črni kal, so bogatejši za novo nastanitev – Hišo Robida. Neposredno pod stenami kraškega roba so prenovili spomeniško zaščiteno istrsko kamnito hišo in nastal je turistični namestitveni objekt prijazen do plezalcev in kolesarjev.

Pretekli teden smo se Frikovci z veseljem odzvali na otvoritev Hiše Robida in iz prve roke preverili novo, na plezalski sceni dobrodošlo in dolgo pričakovano pridobitev. Prijazen pozdrav in topel stisk roke družine Vatovec in Žerjul, je že ob prihodu v istrsko kamnito hišo naredil dober prvi vtis. Pogled v obnovljeno hišo in prijetno vzdušje sta že ponudila tudi vizijo v živahno dogajanje, ko bodo novo zavetišče do zadnjega kotička napolnili plezalci in kolesarji. Naj ga na kratko predstavimo.

GUEST HOUSE HIŠA ROBIDA, Črni Kal 61, 6275 Črni Kal
T: +386 31 494 752 in +386 41 523 644
E: hisa.robida@gmail.com
W: www.hisa-robida.si


V Hiši Robida vas bodo toplo sprejeli gostitelji; Tina Vatovec (arhitektka in idejna zasnova hiše), pri vodenju pa ji pomagata brat Žiga in oče Janko.

Spali boste na udobnih ležiščih

Hiša Robida je opremljena v moderno-rustikalnem stilu in sprejme lahko 31 gostov v 11-ih sobah. Sobe so oblikovali z mislijo na istrsko podeželje in spomin na »nonote«, na mogočne stene kraškega roba in gozd nad njim, zato je vsaka drugačna ter samosvoja.

V 1. nadstropju se nahaja pet udobno opremljenih sob, vsaka s svojo unikatno oblikovano kopalnico. Mansardna etaža pa obsega šest sob s skupno kopalnico in toaleto, in sicer sobo s skupnimi ležišči (5x) in pet manjših dvoposteljnih svetlih sob.


Udobne postelje na skupnih ležiščih, ki so na voljo že za 18€ z vključenim zajtrkom.

Po vsakem plezalnem dnevu se spodobi v dobri družbi malo poklepetati, spiti kakšno pijačo in načrtovati naslednji dan. Temu je namenjen v pritličnem delu velik družabni prostor, primeren tudi za sestanke društev, skupinska druženja ob plezalnih šolah ali predavanja. Za hišo se skriva terasa z neposrednim dostopom, ki nudi obiskovalcem možnost odmora na prostem in kjer vam lahko ponudijo pogostitev izbranih istrskih dobrot.


Skupni prostor v katerem imate možnost uporabe projektorja in si skupaj z družbo ogledate plezalski film na platnu.

Dodatne funkcionalnosti za plezalce

Gostitelji so nam povedali, da so posebno pozornost namenili plezalcem in kolesarjem. V sosednjem objektu so uredili varovan prostor, kamor lahko plezalci shranijo svojo plezalno opremo. Shranili jo boste lahko v lastni omarici s pripadajočim ključem (v izdelavi). Prostor je namenjen tudi shranjevanju in servisiranju koles.


Gostitelju Žigu smo predlagali naj postavi v ta prostor bolder stenco za primer slabega vremena. Mogoče pa res...

Ob ogledu prostora smo v šali lastnikom predlagali, da bi v prihodnje morda v tem prostoru lahko uredili tudi »boulder« steno (če nas kdaj preseneti dež), a veliko šteje tudi to, da lahko varno pospravimo svojo opremo. Idejo so z nasmehom pozdravili in dali vedeti, da bodo razmislili o nadgradnji.

Možnost prave istrske kulinarike

Kulinarične navade plezalcev so različne. V sklopu nastanitve si lahko vsako jutro privoščite kontinentalni in samopostrežni zajtrk, ki je vključen v ceno nočitve. Prav tako boste dobili žeton za kavo po vašem izboru iz kavomata.

Po aktivnostih imate dve možnosti: tisti, ki radi kuhate in se ob tem družite, je na voljo dobro opremljena skupna kuhinja z velikim hladilnikom, pečico, tudi ponev za vedno priljubljene palačinke vas čaka v omarici.


Po plezalnem dnevu lahko v sosednji gostilni okusite domače istrske dobrote.

Če želite, pa se lahko za kosilo ali večerjo z izbiro jedi tradicionalne istrske kulinarike dogovorite v sosednji gostilni Kraški rob. Sprejemajo tudi skupinska naročila, da vas takoj po zaključku aktivnosti že pričakajo s pripravljenim obrokom. Na otvoritvi smo okusili nekaj njihovih domačih jedi in dobrot ter bili nad videnim in okušenim zadovoljni.

Odprti celo leto

Ravno zaradi ugodne klime imate na kraškem robu možnost celoletnih aktivnosti in so vsekakor razlog za oddih v Hiši Robida tudi v zimskem času. Poleg plezanja najdete na tem območju zanimive kolesarsko-tekaške poti, pohode z nepozabnimi razgledi, skok v morje in vrhunsko lokalno kulinariko, ki bo zadovoljila prav vsakega gosta.

Na dnevu odprtih vrat in ogleda hiše Robida so nas povsem prepričali. Z obiskom boste zagotovo odšli naslednji dan v plezališče spočiti in zadovoljni. Priporočamo.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.