Čolite, zmagovalke 14. Festivala gorniškega filma, znova v Ljubljani

Objavljeno: 3. Marec 2020 - 17:22
Komentarji: 0 komentarjev

Španski film Čolite, veliki zmagovalec pravkar končanega 14. Festivala gorniškega filma, se zaradi velikega zanimanja gledalcev vrača na veliko platno. Prejemnik glavne nagrade mesta Domžale bo v četrtek, 5. marca 2020, ob 20. uri znova na ogled v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Čolite, bolivijske gospodinje, kuharice in učiteljica, žene gorskih vodnikov, se odpravijo na edinstveno odpravo, na kateri želijo splezati na Aconcaguo, najvišji vrh v Ameriki, in dokazati, da so svobodne in močne. Prestopijo okvire tradicionalnega življenja žensk v Andih, a tudi med vzponom so oblečene v tradicionalna pisana oblačila. Niso le plezalke, ampak predvsem pogumne ženske, ki se v gorah počutijo žive, srečne in svobodne. In tako dosanjajo »dan, ko smo se Čolite dotaknile neba«, s čimer širnemu občestvu sporočajo, naj nikoli ne neha sanjati, kajti to je velik korak na poti k cilju.


Film Čolite je veliki zmagovalec 14. Festivala gorniškega filma in prejemnik glavne nagrade mesta Domžale

Zgodba z veliko začetnico ni navdušila le občinstva, ampak tudi žirijo 14. Festivala gorniškega filma, ki je film španskih režiserjev Jaimeja Murciega in Pabla Iraburuja okronala za zmagovalca. "Film Čolite ni le izjemno dramaturško in tehnično dovršeno predstavljena filmska zgodba, ampak je predvsem tenkočutna zgodba skupine bolivijskih žensk iz ljudstva Aymara, ki so se odločile za življenjski preobrat. Vrh Aconcague tako postane boj za emancipacijo iz trdega vsakdana, obenem pa tudi glas vseh domorodnih ljudstev Latinske Amerike. Aconcagua se povzpne ne le v metaforo novega življenja, osnovanega na globokem poznavanju narave, pač pa tudi v sredstvo za boljše življenje domorodnih ljudstev. Ne manjka čustev, uspeha, napetosti, globoke vere in ne nazadnje humorja zunaj cone udobja. Lepo zajeta popolna dramaturška mojstrovina o uspehu," je obrazložila mednarodna žirija, ki so jo sestavljali nekdanji predsednik Ameriškega alpinističnega kluba in alpinist Jim Donini, režiserka in novinarka Vida Valenčič ter filmski ustvarjalec in fotograf Rožle Bregar.

Po treh praktično razprodanih projekcijah enega od najtežje pričakovanih filmov na 14. Festivalu gorniškega filma v Ljubljani, Radovljici in Domžalah bo v četrtek, 5. marca, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani še dodatna projekcija nagrajenega filma Čolite.

Nakup vstopnic >>

Vabljeni na nepozabno plezalno in življenjsko filmsko pustolovščino!

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.