Zlati cepini 2019: Znana je žirija in nominiranci

Objavljeno: 5. Julij 2019 - 22:33
Komentarji: 0 komentarjev

V letu 2018 je po mnenju žirije izstopalo 58 vzponov, izmed katerih bodo med 19. in 22. septembrom izbrali dobitnike zlatih cepinov, najbolj prestižnih nagrad v svetu alpinizma.

Žirijo, ki bo odločila, kateri vzponi si letos zaslužijo najvišjo nagrado, sestavljajo Sandy Allan, Kazu Amano, Valeri Babanov, Jordi Corominas, Fred Degoulet, Ines Papert in Andrej Štremfelj. Seznam, iz katerega bodo izločili najboljše, so sestavili Lindsay Griffin, odgovorna urednica American Alpine Journala, Dougald MacDonald, urednik American Alpine Journala in Rodolphe Popier, ki ureja Himalayan Database. Že drugič bodo zlate cepine podelili na Poljskem, v sklopu gorniškega festivala Ladek. 

Nagrado za življenjsko delo bo prejel Krzystof Wielicki, kar ste na portalu Friko že lahko prebrali. V sklopu podelitve se bodo tudi letos organizatorji poklonili vsem tistim vrhunskim plezalkam in plezalcem, ki so v gorah ostali za zmeraj. Letos med nominiranci znova lahko s ponosom zasledimo slovenski prispevek k napredku alpinizma.

Za drugi vzpon na Latok I in prvi s severne strani so nominirani Aleš Česen, Luka Stražar in Tom Livingstone, za prvo zimsko prečenje Watzmanna od vzhodnega do zahodnega vrha v enem dnevu pa Luka Lindič in Ines Papert.

Jure K. Čokl

Vir in fotografije: planetmountain.com.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.