Živela klasika

Objavljeno: 28. Maj 2020 - 17:02
Komentarji: 0 komentarjev

Južna stena Rušice je v pomladanskem in zgodnjem poletnem času ena najbolj vabljivih sten pri nas.

Odlična in topla skala je pred dnevi tja privabila tudi Tomaža Jakofčiča (AAO, Slovenska gorniška šola) in Aljošo Hribarja, ki sta preplezala smer Živela klasika (VII/ VI+, 250 m). Da sta izbrala odlično smer in v njej uživala ni za dvomiti, avtor linije je namreč prav Jakofčič, ki je v tej steni preplezal kar pet prvenstvenih smeri.

Največkrat ponavljana med njimi je prav tokratna smer Živela klasika, ki jo je Jaka leta 2006 preplezal s pokojnim, dragim prijateljem Miho Valičem. Smer je ob prvi ponovitvi, ki sta jo opravila Benjamion Ravnik in Anže Polajnar dobila nekaj krajših variacij, ki so v rabi tudi danes. V smeri ni potrebno več zabijati, zato kladivo, za vplezane alpiniste, služi le "za vsak slučaj". Skala v smeri je naravnost odlična, malokje v naših gorah tako.

Vir in fotografije: Slovenska gorniška šola.

 

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.