Ženske na Himalaji - dokumentarni film in predavanje

Objavljeno: 16. Maj 2019 - 15:12
Komentarji: 0 komentarjev

V torek, 28. maja 2019 ob 19.30 uri, se v Cankarjevem domu obeta zelo zanimiv alpinistični dogodek. Založba Didakta bo v sodelovanju s Cankarjevim domom, RTV Slovenija in Slovenskim planinskim muzejem premierno predstavila dokumentarni film Himalajski vrhovi treh Slovenk (25'). V sklopu dogodka bo organizirano predavanje Ženske na Himalaji. Na predavanju bodo sodelovali: Dina Šterbova (avtorica knjige Hrepenenja in usoda – prve ženske na osemtisočakih), Marija Štremfelj, Irena Mrak, Tina Di Batista in Viki Grošelj.

O dogodku

Na planetu Zemlja imamo 14 vrhov, ki presegajo čarobno mejo osem tisoč metrov. Medtem ko so moški prve vzpone na vrhove himalajske krone opravili v šestdesetih letih 20. stoletja, so prve ženske na vrhu osemtisočaka Manaslu z velikim časovnim razmikom postale šele Japonke leta 1975. Usode prvih žensk na najvišjih vrhovih so bile pogosto zelo zapletene, celo krute. 

Izpolnjevanje sanj o osemtisočakih je zahtevalo ogromno energije, alpinističnih veščin, neomajnosti, poguma, garanja in kljubovanja. Na žalost velja tudi, da so ženske svoje  »osemtisočkratne« sanje in hrepenenje pogosto plačale ne samo s solzami in krvjo,  ampak večkrat tudi z najvišjo ceno. Ob filmski projekciji in pogovoru z osvajalkami najvišjih vrhov sveta ter razstavi bomo osvetlili hrepenenja in usode akterk 24 let trajajoče odiseje ter predstavili pomembno knjigo Prve ženske na osemtisočakih (knjiga bo izšla 28. maja na dan predavanja) češke alpinistke Dine Štěrbove, ki je celih 14 let neutrudno in marljivo zbirala informacije o prvih ženskah na teh gorskih velikanih.

V času predavanja bo Cankarjev dom gostil tudi razstavo Slovenskega planinskega muzeja Korajža je ženskega spola.

Več o dogodku >>
Več o knjigi in avtorici >>

Naslovna fotografija: Marija Frantar na vrhu Nanga Parbata (arhiv Založba Didakta.

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.