Zaskrbljujoče stanje na Everstu – Včeraj 3 mrtvi, to pomlad skupno 7

Objavljeno: 24. Maj 2019 - 14:54
Komentarji: 0 komentarjev

V četrtek je več kot 120 alpinistov doseglo vrh najvišje gore na svetu Everest. Množica alpinistov je obtičala na grebenu pred Hillaryevo stopnjo in čakala na svojo priložnost, kar je privedlo do izčrpanosti, dehidracije in tudi smrti.

Po poročanju spletnega portala BBC in CNN so v četrtek na Mount Everestu umrli še trije alpinisti, v zadnjih tednih skupno že 7, kar je več kot celotno lansko leto. Vsi trije so se v četrtek med spuščanjem z vrha Everesta ponesrečili zaradi izčrpanosti, eden med njimi tudi z višinsko boleznijo.

Novica in slika o prometnem zamašku tik pred vrhom in Hillaryevo stopnjo je hitro zakrožila po svetu, ter dala jasno vedeti, da so razmere na Everestu zaradi prevelikega števila ljudi zelo zaskrbljujoče.


Smer na Everest po južni oziroma Nepalski strani.

Gre sploh še za alpinizem ali gre že za himalajski turizem?

Po zadnjih podatkih je Nepal v tej plezalni sezoni, ki se konča konec tega meseca, izdal že kar 381 dovolilnic za vrh Everesta. Cena posamezne dovolilnice za osvojitev najvijšje gore sveta Everest pa je 11.000 dolarjev.

Nepalski organizator odprav Keshav Paudel je za medijsko agencijo AFP povedal, da je eden izmed ponsrečenih (Nihal Bagwan – 27 let) obtičal v gneči več kot 12 ur.

V letošnjem letu 2019 bi lahko presegli rekord števila ljudi, ki so se lansko leto povzpeli na vrh Everesta, skupno kar 807.

Naslovna fotografija: Nirmal Purja, Project Possible expedition, 22. maj 2019

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.