Zaradi koronavirusa Kitajska prepovedala vzpone na Everest s tibetanske strani

Objavljeno: 12. Marec 2020 - 11:28
Komentarji: 0 komentarjev

Še preden se je začela pomladanska plezalna sezona v Himalaji, se bo tudi hitro končala oziroma niti začela. Za to plezalno sezono, ki se začne v aprilu, ne bodo dovoljeni vzponi na Mount Everest s severne oziroma tibetanske strani.

Kitajska je sporočila, da bo sprejela ukrep za preprečevanje širjenja koronavirusa, ki bi lahko vplival na stanje v baznem taboru pod Everestom. Izpostavljajo, da bi bilo zdravljenje in evakuacija obolelih za virusom problematična, zato ne bodo dovolili vzpone s severne strani nobeni ekspediciji.

Se bodo odprave preselile na južno stran Everesta?

V Nepalu, na južni strani Everesta, so trenutno odprte še vse poti in nobene prepovedi za vzpone na Everest. Trenutno naj bi bilo okoli 25 ekspedicijskih skupin, ki nameravajo osvojiti najvišji vrh sveta z južne strani, a če bo Kitajska odpovedala plezalno sezono na Everest na svoji strani, se lahko zgodi, da se bodo skupine, ki so nameravale osvojiti vrh s severne smeri, preselile na južno nepalsko stran. Kaj to pomeni za Nepal, če ne bodo sprejeli določenih ukrepov tudi z njihove strani, ki je že tako preveč oblegan v dolini Everesta?

V Nepalu je do sedaj potrjen le en primer okužbe s koronavirusom.

V Nepalu so do sedaj poročali le o enem primeru koronavirusa. Trenutno so še odprte vse letalske povezave v Katamndu, metropolo Nepala in izhodišče za vse plezalce, ki nameravajo osvojiti vrh Everesta. A že prihaja do določenih birokratskih ovir. Nepalska vlada začasno ustavlja postopek izdaje vizuma ob prihodu za vse države, ki se soočajo s težavo koronavirusa, vključno s Kitajsko, Iranom, Italijo, Južno Korejo, Japonsko, Francijo, Nemčijo in Španijo.

Vir: Rock and Ice in  The Himalayan Times
Slika: Nirmal Purja (slika je simbolična)

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.