Video: Impossible is Not Forever - Latok I

Objavljeno: 17. Marec 2019 - 20:48
Komentarji: 0 komentarjev

Ruski alpinist Alexander Gukov je objavil kratek film s posnetki vzpona na severni greben Latoka I julija leta 2018. Film je posvečen v spomin na njegovega soplezalca Sergeja Glazunova, ki se je med spustom z vrha smrtno ponesrečil.

Tragični nesreči sta bila priča tudi slovenska alpinista

Julija lansko leto se je tragično končal poskus vzpona na Latok I ruske odprave, ko se je Sergey Glazunov smrtno ponesrečil, Alexandra Gukova pa so po več dneh v steni rešili v dramatični helikopterski akciji, ki so ji bili priča tudi slovenska alpinista Aleš Česen in Luka Stražar.

O tragični nesreči je lansko leto izjavo za javnost iz Pakistana sporočil tudi Aleš Česen:

"Reševalno akcijo je iz našega baznega tabora koordinirala predvsem tam prisotna druga ruska odprava z Victorjem Kovalom na čelu. Nudili smo jim podporo z nekaj manjkajoče opreme za reševanje in bili posredniki glede vremenskih informacij, kadar je bilo to potrebno. Ko so Gukova rešili, smo nudili pomoč helikopterski ekipi na ledeniku, v samo dramo pa se nismo po nepotrebnem vpletali. Glede na to, da je bil naš pristop k smeri popolnoma drugačen od nesrečne ruske odprave, smo poskušali vpliv dramatičnih dogodkov spraviti na minimum. Seveda pa te tragedija nikoli ne pusti popolnoma ravnodušnega".

*V primeru nedelovanja podnapisov jih lahko ročno nastavite v opravilni vrstici predvajalnika.

Kmalu po ruski nesreči Slovenca preplezala prvenstveno smer na Latok I

Naj spomnimo, da je slovenskima alpinistoma Alešu Česnu in Luki Stražarju, v navezi skupaj še z Britancem Tomom Livingstonom, uspelo v začetku lanskega avgusta preplezati prvenstveno 2400-metrsko prvenstveno smer v severnem ostenju Latoka I in se 9. avgusta 2018 povzpeti na 7145 metrov visok vrh. Smer so poimenovali Česen-Livingstone-Stražar. S to prvenstveno smerjo se je slovensko-britanska naveza vpisala v zgodovino z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani. Karakorumski sedemtisočak je v zadnjih štirih desetletjih ostal neizpolnjen cilj več kot 30 alpinističnih odprav z vsega sveta.

Preberite še: Po 40 letih neuspešnih vzponov Česen, Stražar in Livingstone prvi na Latoku 1 s severa >>

Kategorija: 
Oznake: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.