V zahodni steni Mangarta

Objavljeno: 2. Julij 2019 - 17:55
Komentarji: 0 komentarjev

Andrej Rutar in Tomo Orbanić (oba Soški AO) sta v zahodni steni Mangarta preplezala smer Andrejka (V+/IV-V, 350 m).

Smer je prvi preplezal Slavc Svetičič septembra 1987, ko je delal kot oskrbnik koče na Mangartu. Takrat si je zabeležil, da je zelo markantna smer.

Poteka v desnem delu zahodne stene, vstop je kakih 40 metrov nižje od smeri JZ raz. Po poči do velike zajede, po njej do markantnih lusk, ki potekajo proti levi (nad prvo lusko dva klina z zanko). Nad drugo lusko desno po polici do pod markantnih streh-napuščev; desno ob napuščih do travnate police, nad njo po kaminu na rob stene. 

Pri vzponu Rutarja in Orbanića gre po vsej verjetnosti za eno prvih ponovitev smeri, ki je bila na spletu (primorskestene.com) predstavljena šele lani jeseni. Rutar in Orbanić menita, da je smer v glavnem zelo lepa in zdaj bogatejša za dva klina (en v prvem raztežaju, drugi pa v raztežaju med strehami-napušči).

Vir in fotografije: primorskestene.com in Soški alpinistični odsek fb stran.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.