Usodni padec Jerzya Kukuczke v južni steni Lotseja

Objavljeno: 24. Oktober 2016 - 11:22
Komentarji: 0 komentarjev

Poljski alpinisti so se v Himalajo podali kot zamudniki, a so zelo hitro uspeli nadoknaditi zamujeno in se že na začetku osemdesetih zavihteti na čelo novih trendov v himalajizmu. Poljaki so namreč našli belo liso v tedanji plezalni dejavnosti na osemtisočakih - zimske pristope. Le ti so še danes mejnik mogočega.

Izmed njih je posebej izstopal Jerzy 'Jurek' Kukuczka. V samo osmih letih mu je le malo za legendarnim, Reinholdom Messnerjem uspelo osvojiti krono Himalaje - vseh 14 osemtisočakov. Messner je za to potreboval 16 let (od leta 1970 do leta 1986).

Poleg tega je Jurek v tem zamahu kar 9 osemtisočakov preplezal po prvenstvenih smereh (skupno pa ima celo 11 prvenstvenih smeri na osemtisočake), kar štiri izmed njih pa je osvojil v zimskem času.

    1979 — Lotse 
    1980 — Everest – nova smer
    1981 — Makalu – nova smer, alpski slog, solo vzpon
    1982 — Broad Peak
    1983 — Gašerbrum II – nova smer, alpski slog
    1983 — Gašerbrum I – nova smer, alpski slog
    1985 — Daulagiri – prvi zimski vzpon
    1985 — Čo Oju – nova smer, prvi zimski vzpon
    1985 — Nanga Parbat – nova smer
    1986 — Kančendženga – prvi zimski vzpon
    1986 — K2 – nova smer
    1986 — Manaslu – nova smer, alpski slog
    1987 — Annapurna I – prvi zimski vzpon
    1987 — Šiša Pangma – nova smer, alpski slog

Skoraj natanko deset let po svojem prvem vzponu na osemtisočaka je na isti gori ostal za vedno. Leta 1989 se je vrnil pod Lotse, da prepleza južno steno. Približno 300 metrov pod vrhom je 24. oktobra padel, ob padcu se mu je vrv pretrgala in Kukuczka je zgrmel v prepad.

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.