Urko Carmona v Treh Cinah

Objavljeno: 25. Julij 2016 - 14:10
Komentarji: 0 komentarjev
Urko Carmon na vrhu križa na Veliki Cini.

Španski plezalec brez ene noge opravil dva alpinistična vzpona v Treh Cinah.

Španski para plezalec Urko Carmona Barandiaran je skupaj s soplezalcem Juanom Antoniom Ramosom Bellido v dveh dneh preplezal smeri Via Dülfer (V+, 250 m) v zahodni steni ter Via Comici - Dimai (VII, 550 m) v severni steni Cima Grande. Čeprav zelo plezani klasični smeri dobrim plezalcem ne predstavljata posebnih težav, gre pri Carmoni, ki je moral opraviti tudi zanj tehnično zahtevna sestopa, za dosežek, za katerega težko najdemo primerjavo.

Španski plezalec, ki je leta 1997 v prometni nesreči izgubil desno nogo, je preplezal že dve športni smeri z oceno 8a+, večkrat pa je zmagal tudi na tekmovanjih v para plezanju. Zaradi njegovih izjemnih dosežkov ga je španska vlada nagradila s Kraljevim odlikovanjem za športne zasluge, zaradi pozitivneg zgleda pa je v Arcu leta 2014 prejel prestižno nagrado La Sportiva Competition Award.

Vir: planetmountain.com

Naslovna fotografija: Urko Carmona na vrhu križa na Veliki Cini; fotografija: Juan Antoni Bellido Ramos

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.