Tragedija pod osemtisočakom Nanga Parbat, ki je vzel še eno življenje

Objavljeno: 28. Januar 2018 - 14:23
Komentarji: 0 komentarjev

Poljaka Adam Bielecki in Denis Urubko sta se začetek tega vikenda pogumno odzvala klicu na pomoč z 9. najvišje gore sveta Nanga Parbat, ter priletela iz baznega tabora izpod K2, da bi pomagala rojaku Tomaszu Mackiewicz in njegovi partnerki Elisabeth Revol. Elisabeth sta preteklo noč uspešno rešila na višini 6.670 m, žal pa zaradi težkih vremenskih razmer nista mogla pomagati Tomaszu, ki je tako ostal na gori. To je bil zanj šesti poskus osvojitve vrha Nanga Parbata.

Poljak Tomasz Mackiewicz in njegova partnerka iz Francije Elisabeth Revol sta poskusila preplezati in osvojiti vrh osemtisočaka Nanga Parbat (8.126 m). Na višini okoli 7.400 m sta žal mogla prekiniti vzpon zaradi ozeblin in snežne slepote Tomasza, ter postaviti zasilni bivak. Da bi se poskusila rešiti, se je Elisabeth spustila na višino cca. 6.670 m, od koder je lahko preko satelitskega telefona poklicala na pomoč.

Informacija o nesreči in klicu na pomoč je hitro dosegla tudi poljsko odpravo, ki se je zadrževala pod goro K2. Hitro se je odzvala tudi pakistanska vojska, ki je z dvema helikopterjema iz baznega tabora K2 pobrala poljsko reševalno ekipo v sestavi Adam Bielecki, Denis Urubko, Jarek Botor in Piotr Tomala, ter jih odložila v baznem taboru na višini 4.800 m.

Adam Bielecki in Denis Urubko sta sredi noči začela z reševalnim vzponom in v težavnih razmerah preplezala več kot 1.000 m v zgolj v osmih urah. To pomeni, da sta v tako ekstremnih višinskih in vremenskih razmerah preplezala v povprečju 2 m na minuto. Elisabeth, ki so se ji medtem baterije satelitskega telefona in sledilne naprave že izpraznile, sta uspešno našla in ji nudila vso potrebno pomoč. Žal pa zaradi težkih razmer nista mogla pomagati rojaku Tomaszu, zato je celotna ekipa prekinila reševalno akcijo. Za Tomasza so poskusili najti drugo reševalno ekipo, ki bi znova poletela na goro, a žal neuspešno. Akcijo so morali dokončno prekiniti zaradi prihajajočega snežnega viharja in odgovora pilotov helikopterja, da lahko letijo le do 6.000 m višine.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.