Tomaž Rotar v odpravi, ki bo skušala opraviti prvi zimski vzpon na K2

Objavljeno: 24. December 2019 - 14:52
Komentarji: 0 komentarjev
Vir: osebni arhiv Tomaž Rotar

Tomaž Rotar, ki je že stal na vrhu druge najvišje gore na svetu, bo del mednarodne odprave pod vodstvom Nepalca Mingme Gjaljeja Šerpe.

Mednarodno odpravo, ki bo skušala opraviti prvi zimski vzpon na K2 (8.611 m) sestavljajo še Tamting Šerpa, Pasang Namgel Šerpa, Kili Pempa Šerpa (vsi Nepal), John Snorri Sigurionsson (Islandija) ter Gao Li (Kitajska). Ekipa je dovoljenje za vzpon dobila 19. decembra. Z odpravo naj bi začeli že v naslednjih dneh, za vzpon pa so si izbrali klasično Abruzzijevo smer. K2 ostaja še edini osemtisočak brez zimskega vzpona. V treh desetletjih je poizkušalo kar šest odprav, nazadnje lani, ko sta bili neuspešni kar dve odpravi.

Tomaž Rotar je zobozdravnik iz Radovljice, ki je leta 2017 stal na vrhu Mount Everesta (8.848 m), leta 2018 je kot četrti Slovenec stal na vrhu K2, letos spomladi pa je osvojil še tretji najvišji osemtisočak Kangčenzengo (8.586 m).

Na spletni strani "K2 Winter Expedition 2020", kjer lahko spremljate novice iz odprave, so že sporočili, da je oprema iz Nepala že prispela v Islamabad, od koder jo bodo pripravili za transport proti baznemu taboru pod K2.

V tem času ima dovoljenje za vzpon na K2 tudi odprava ruskega alpinista Denisa Urubka, katere primarni cilj naj bi bil vzpon na Broad Peak (8.051). Urubko dopušča možnost, da bi ob morebitnem uspehu na Broad Peak, poizkušal brez dodatnega kisika doseči še vrh druge najvišje gore sveta. Njegova odprava šteje le tri člane, v njej pa sta še Kanadčan Don Bowie in njegova partnerka Lotta Hinsta iz Finske.

Vir: RTVSLO.siapricottours.pk in explorersweb.com 

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.